NOS NieuwsAangepast

Justitie opent dossiers oud-nazi's

Het Duitse OM heeft honderden onderzoeken heropend die zich richten op de rol van oud-nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Justitie bekijkt of ze alsnog vervolgd kunnen worden. Het gaat onder meer om voormalige bewakers van concentratiekampen.

Aanleiding voor de heropening van hun dossiers is de veroordeling van John Demjanjuk, zegt justitie tegen persbureau AP.

Demjanjuk werd in mei veroordeeld tot vijf jaar cel voor zijn rol als bewaker in het kamp Sobibor. Het was de eerste veroordeling in een nazi-zaak zonder direct bewijs dat de verdachte zelf betrokken was bij specifieke moorden.

Veroordeling?

Het OM bekijkt nu iedereen die werkte in een vernietigingskamp of lid was van een SS-commando dat op Joden joeg. Ze worden pas vervolgd als de veroordeling van Demjanjuk na het beroep standhoudt.

"We willen daar niet op wachten en zijn daarom al met het onderzoek begonnen", aldus aanklager Kurt Schrimm tegen AP. Volgens hem gaat het om minder dan duizend verdachten in Duitsland en daarbuiten die nog steeds in leven zijn en vervolgd kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl