Nobelprijs voor onderzoek supernova

De Nobelprijs voor de Natuurkunde wordt dit jaar door drie wetenschappers gedeeld. Alledrie doen ze onderzoek naar de uitbreiding van het heelal, door supernova's te observeren. Supernova's zijn exploderende sterren, waarbij enorm veel licht wordt uitgestraald.

De ene helft van de prijs is voor Saul Perlmutter, die is verbonden aan de Berkeley-universiteit in Californië. De andere helft wordt gedeeld door Brian Schmidt en Adam Riess. Schmidt is verbonden aan een Australisch onderzoeksinstituut. Riess doet onderzoek aan een universiteit in de Amerikaanse stad Baltimore.

Met de Nobelprijs voor de Natuurkunde is een bedrag van 10 miljoen Noorse kronen (1,1 miljoen euro) gemoeid.

Uitbreiding universum

Saul Perlmutter (52) is hoofd van het Supernova Cosmology Project aan de Berkeley Universiteit in Californië.Brian Schmidt (44) is hoofd van het High-z Supernova Search Team aan de Australische Nationale Universiteit.Adam Riess (42) is professor in astronomie aan het Space Telescope Science Institute in Baltimore en de Johns Hopkins Universiteit.

Volgens het comité hebben Perlmutter, Schmidt en Riess baanbrekend werk verricht in hun onderzoek naar de uitbreiding van het universum, die volgens hen steeds sneller gaat.

Al in de jaren 20 van de vorige eeuw werd ontdekt dat het universum zich uitbreidt, maar lang werd aangenomen dat die uitbreiding steeds trager ging. Het comité noemt de conclusie van de onderzoekers een complete verrassing voor de wetenschappelijke gemeenschap.

Supernova's

De wetenschappers werkten in twee verschillende onderzoeksteams die begonnen in de jaren 90. Perlmutter had de leiding over de ene onderzoeksgroep en Schmidt en Riess over de andere. Beide groepen wilden de uitbreiding van het universum in kaart brengen door supernova's, ofwel exploderende sterren, te onderzoeken.

Ze kwamen erachter dat het licht van meer dan vijftig supernova's zwakker was dan verwacht en dus verder weg. Daaruit concludeerden ze dat de uitbreiding van het universum sneller ging.

Postume uitreiking

De Nobelprijs voor de Natuurkunde is de tweede Nobelprijs die dit jaar is uitgereikt. Gisteren ging de Nobel voor de Geneeskunde ook naar drie wetenschappers: Bruce Beutler, Jules Hoffman en Ralph Steinman. Laatstgenoemde heeft dat tragisch genoeg niet meer meegemaakt. Hij overleed drie dagen voor de toekenning. Hij krijgt de prijs postuum uitgereikt.

Voor 2011 zijn er nog vier Nobelprijzen te vergeven:

Woensdag 5 oktober Scheikunde Donderdag 6 oktober Literatuur Vrijdag 7 oktober Vrede Maandag 10 oktober Economie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl