NOS NieuwsAangepast

Nieuwe verklaring Peter la S. over Holleeder

Peter la S., kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces, heeft vandaag een nieuwe verklaring afgelegd. Daarin wijst hij Willem Holleeder aan als opdrachtgever voor de liquidatie van ofwel cafébaas Thomas van der Bijl ofwel Kees Houtman.

Justitie gaat naar aanleiding van de verklaring een vervolgonderzoek instellen naar de rol van Holleeder bij meerdere liquidaties in de onderwereld. Binnen het lopende liquidatieproces zal hij niet voor de rechter worden gebracht.

Holleeder is geen verdachte in het liquidatieproces. Hij zit op dit moment een gevangenisstraf van negen jaar uit voor het afpersen van een aantal zakenlieden, onder wie Willem Endstra en Kees Houtman.

Geheim

Tijdens een zitting vandaag in de bunker in Amsterdam-Osdorp bleek dat Peter la S. de verklaring over de rol van Holleeder vijf jaar geleden al heeft afgelegd bij de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE). Tot vandaag was die verklaring geheim gebleven. Zelfs de officieren van justitie die het liquidatieproces doen, waren niet op de hoogte van het bestaan ervan.

Peter la S. kwam met de verklaring tijdens de behandeling van de zaak tegen een van de hoofdverdachten, Dino Soerel. La S. zei dat hij destijds met CIE-officier van justitie De Haas was overeengekomen dat zijn verklaring, die op band is opgenomen, in de kluis zou worden bewaard totdat La S. zelf zou beslissen dat hij naar buiten mocht worden gebracht.

Volgens La S. had De Haas de verklaring al veel eerder willen inbrengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl