'Marietje Kessels vermoord door pastoor'

Marietje Kessels»
Marietje Kessels  

Door binnenlandredacteur Liedeke Morssinkhof

De pastoor van de Tilburgse Noordhoekkerk verkrachtte en vermoordde in 1900 de toen 11-jarige Marietje Kessels. Dat stelt haar nicht, de 71-jarige Godelieve Kessels, in een boek dat deze week verschijnt. Afgevaardigden van het Vaticaan bevestigden enkele jaren later de vermoedens van de familie, maar er mocht niets met die kennis gedaan worden.

In 'De moord op Marietje Kessels. Waarom de ouders moesten zwijgen' vertelt Godelieve Kessels het verhaal van haar vader Matthieu, Marietje Kessels' oudste broer. Het is voor het eerst dat een lid van de familie spreekt over deze zaak.

Vaticaans bezoek

In Tilburg is ze nog altijd wereldberoemd. Fabrikantendochter Marietje Kessels, die nooit thuiskwam na het wegbrengen van een brief. Twee dagen na haar vermissing werd ze gevonden in de gewelven boven de Noordhoekkerk. Naakt, verkracht en vermoord. De dader is nooit opgepakt, maar een groot deel van Tilburg was er snel van overtuigd dat het pastoor Van Zinnicq Bergmann was.

Dat gelooft ook de familie, blijkt uit het boek van Godelieve Kessels. Haar vader, 4 jaar oud toen zijn zus overleed, sprak later veelvuldig met zijn ouders over de vraag wie Marietje vermoord kon hebben.

Dat de verdenking steeds meer op de pastoor viel, moet ook het hogere kerkelijke gezag ter ore zijn gekomen. Want enkele jaren na de moord stonden twee afgevaardigden van het Vaticaan op de stoep. Ze bevestigden de vermoedens van de familie: de pastoor was de dader. Maar ze verzochten de familie met klem om te zwijgen. Want, zo zeiden ze, anders zou mét de pastoor de hele katholieke kerk terechtstaan. En dat kon toch niet de wil van de familie zijn?

Volgens Godelieve Kessels is de tijd nu pas rijp om dit familiegeheim te onthullen. Ze zegt daarover: "Dat zie ik in het licht van de recente discussie over seksueel misbruik van kinderen door rooms-katholieke geestelijken. Er komen steeds meer gevallen aan het licht en er wordt steeds meer bekend over de systematische ontkenning en toedekking door de kerk. Mijn vaders verhaal past huiveringwekkend goed in deze context van kerkelijk machtsmisbruik".

Historisch plausibel

Hoewel het harde bewijs nog steeds ontbreekt, vindt kerkhistoricus Peter Nissen het verhaal van de familie Kessels "historisch plausibel". Het vult precies de hiaten aan die er ook 111 jaar later nog zijn. Bovendien laat het volgens hem zien hoe de kerk al eeuwenlang omgaat met zaken van seksueel misbruik.

In een essay bij het boek legt hij uit dat de Katholieke kerk al sinds de 17de eeuw dezelfde regels hanteert bij seksueel misbruik. Eén daarvan is dat ze dergelijke klachten zélf afhandelt, zonder betrokkenheid van Justitie. Misbruik en de manier van afhandeling zijn dus ouder dan de recente verhalenstroom.

Zo is het na 111 jaar nog altijd de vraag wie Marietje Kessels vermoord heeft. Het antwoord valt niet meer te verwachten. Dat kent alleen Marietje Kessels zelf. Of de pastoor.

Godelieve Kessels, 'De moord op Marietje Kessels. Waarom de ouders moesten zwijgen'. Uitgeverij Nieuwland, ISBN 9789086450374

Deel deze pagina

Video

'Marietje Kessels in 1900 vermoord door pastoor'

Godelieve Kessels schreef een boek over de dood van haar tante. Marietje Kessels werd in 1900 op 11-jarige leeftijd vermoord.... Volgens de auteur is de pastoor de dader. Een interview met de auteur en kerkhistoricus Peter Nissen.

Audio

  • 'Pastoor vermoordde Marietje Kessels' Een doofpot in opdracht van de paus zelf: het overkwam de familie Kessels uit Tilburg. Daar kennen veel mensen het verhaal van de... 11-jarige Marietje Kessels. Ze werd zwaar verminkt, verkracht en vermoord teruggevonden in een gewelf van de Noordhoek kerk. Het is één van de beruchtste verhalen van misbruik binnen de Katholieke kerk en vond al ruim een eeuw geleden plaats, in 1900. Nu pas doorbreekt de familie de 'pauselijke geheimhouding' en staat in een boek wie de dader is geweest en waarom het geheim bleef. Een verslag van Maino Remmers.

Video en Audio

  • » Het nieuws in 60 seconden (13.00 uur) Video Het belangrijkste nieuws van vrijdag 31 oktober 2014.31 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Tekort aan straaljagerpiloten Video De Koninklijke Luchtmacht heeft moeite om jongeren te vinden die helikopter- of straaljagerpiloot...31 okt 2014, 1400 keer afgespeeld
  • » Kamer verrast door naheffing Video De oppositie in de Tweede Kamer is verrast door de aankondiging van het kabinet dat miljoenen...31 okt 2014, 2689 keer afgespeeld

Meer video en audio