NOS NieuwsAangepast

Kamer geschokt over geld ProRail

Een meerderheid in de Tweede Kamer is geschokt dat een deel van het geld dat ProRail krijgt voor het onderhoud van het spoor niet wordt gebruikt. De Algemene Rekenkamer concludeert dat ProRail ongeveer 1,1 miljard euro niet heeft besteed.

Volgens de Rekenkamer heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) ook geen zicht op de uitgaven van het staatsbedrijf ProRail.

Failliet

"Het is schokkend dat het geld niet is uitgegeven", zegt VVD-Kamerlid Aptroot. "Dit is voor mij toch wel het failliet van het staatsbedrijf ProRail. De hele organisatie moet op de schop." Hij vindt dat er een nieuwe topman moet komen en dat de raad van commissarissen moet opstappen.

Gedoogpartner PVV wil dat de geldkraan per direct wordt dichtgedraaid. "Ongelooflijk! In tijden van grote crises laten ze bij ProRail maar liefst 1,1 miljard euro aan gemeenschapsgeld slingeren, terwijl iedere winter het treinverkeer volledig dichtvriest wegens gebrekkig onderhoud en vele reizigers de dupe zijn. Het is een grote schande", zegt het PVV-Kamerlid de Jong.

Belastinggeld

De PVV en de oppositiepartijen PvdA en GroenLinks eisen opheldering van de minister. De PvdA wil de garantie van minister Schultz van Haegen dat het geld op de juiste plek terechtkomt. "Het gaat om miljarden belastinggeld en de minister moet aangeven hoe dat geld ook echt gebruikt gaat worden", zegt het PvdA-Kamerlid Monasch.

Het GroenLinks-Kamerlid Van Gent heeft de onduidelijke besteding van het overheidsgeld door ProRail al vaker aan de orde gesteld.

"De minister staat erbij, kijkt ernaar en doet niets", stelt Van Gent. "Het is te gek voor woorden, de minister doet er veel te gemakkelijk over. Ze moet in actie komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl