NOS NieuwsAangepast

Strafhof-onderzoek geweld Ivoorkust

Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo van het Internationaal Strafhof in Den Haag mag een onderzoek instellen naar het geweld in Ivoorkust. Ocampo had daarvoor in juni toestemming gevraagd.

Volgens Ocampo hebben zowel aanhangers van oud-president Gbagbo als die van de huidige president Ouatarra zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden.

Na de verkiezingen vorig jaar braken in Ivoorkust hevige gevechten uit, toen Gbagbo de overwinning van zijn rivaal Ouatarra niet wilde erkennen. Er vielen zeker 3000 doden en honderden mensen werden zonder proces gevangen gezet. In april van dit jaar werd Gbagbo afgezet.

Economische misdaden

In augustus heeft justitie in Ivoorkust de eerste aanklachten opgesteld tegen Gbagbo en zijn vrouw Simone. Ze moeten zich onder meer verantwoorden voor economische misdaden, beroving, plundering en verduistering.

De oud-president wordt ervan beschuldigd dat hij staatsgelden gebruikt heeft om aan de macht te blijven. Door Gbagbo voorlopig alleen voor economische misdaden aan te klagen, hield de Ivoriaanse Justitie de deur open naar een eventuele aanklacht bij het Internationaal Strafhof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl