NOS NieuwsAangepast

Alkmaarse duikers komen om in meer

Bij een duikongeluk in het noorden van Duitsland zijn twee Nederlandse duikers omgekomen. Ze waren met vier andere Nederlanders aan het duiken in de Kreidesee bij Cuxhaven. Vijf van de zes zijn lid van de Alkmaarse duikvereniging Delta Duikteam.

"Ik begreep dat de duik rond een uur of één had plaatsgevonden en dat er tot vijf uur gezocht is naar de lichamen", vertelt Rob Thorborg, secretaris van de vereniging.

"De twee duikers die verongelukt zijn, waren uitermate ervaren. Het zijn instructeurs; het zijn geen bravoureduikers. De veiligheid staat bij hen heel hoog in het vaandel, daar geven ze ook instructies en les in."

Koud

De Kreidesee staat bekend als een gevaarlijk gebied om te duiken. "Het is een meer dat diep en koud is, vanwege stilstaand water. Om daar te mogen duiken is een dubbele uitrusting nodig met een tweede luchtbron. Als je in problemen komt, omdat één luchtbron het niet doet, kun je terugvallen op een tweede set. Dat is het geval geweest, want ze hebben die apparatuur bij zich gehad."

De twee mannen, tussen de 50 en 60 jaar, werden vanmiddag gevonden op 50 meter diepte. Het is nog steeds onduidelijk wat er precies gebeurd is onder water. Een duiker moest versneld naar de oppervlakte en moest daarom kort in de decompressietank. De drie andere duikers zijn zonder problemen naar boven gekomen.

Scheepswrakken

De Kreidesee is 60 meter diep. Het meer is populair bij duikers omdat het helder water is en er resten van gebouwen en bruggen te vinden zijn. Ook liggen er een aantal scheepswrakken en een vliegtuig.

Er gebeuren vaker ongelukken in de Kreidesee. De afgelopen tien jaar kwamen tien duikers in het meer om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl