NOS NieuwsAangepast

IJslandse politici bekogeld

In IJsland hebben duizenden demonstranten zich vandaag verzameld voor het parlement in Reykjavik, waar de opening van het parlementaire jaar plaatsvond. Daar gooiden ze met eieren, yoghurt en vuurwerk naar het parlementsgebouw.

De betogers vinden dat het IJslandse volk door de verhoogde belastingen de prijs betaalt voor de economische crisis waarin het land verkeert. Ze eisten dat de regering meer doet om de huishoudens te ondersteunen die door de crisis het hardst geraakt zijn. Velen van hen zitten met een enorme schuld.

Geen arrestaties

Politici die zich aan het publiek toonden, onder wie de president, werden direct bekogeld met eieren. Eén parlementslid werd met een ei in zijn gezicht geraakt en viel daarop op de grond. De politie moest de politici beschermen tegen de kwade meute. Er zijn geen arrestaties verricht.

In 2008 vielen IJslandse banken om, waardoor de economie van het land tot stilstand kwam. Door de bankencrisis stortte de waarde van de IJslandse kroon volledig in, waardoor het leven voor de eilandbewoners veel duurder werd. Inmiddels draait de economie weer beter, maar daar merken niet alle IJslanders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl