NOS NieuwsAangepast

Alom lof voor 'veelzijdige' Haasse

In de literaire wereld is verslagen gereageerd op de dood van Hella Haasse. Ze overleed gisteren in haar woonplaats Amsterdam. De 93-jarige auteur wordt gezien als één van de grootste schrijvers van Nederland. Ze schreef bijna zeventig boeken en ontving daar vele prijzen voor. Collega-schrijvers hebben het over een 'groot verlies'.

Schrijfster Charlotte Mutsaers noemt de dood van Haasse "heel erg". "Ik zie het als een persoonlijk gemis in mijn leven. Ik zal haar schaterlach missen", aldus Mutsaers. "Ik heb haar vijftien jaar geleden leren kennen en sindsdien ging ik veel bij haar op bezoek. De laatste tijd belden we heel veel. Ze was een gretig levend persoon en heel eigenzinnig. Ze was niet alleen een groot schrijfster, maar ze zei ook heel waardevolle dingen."

'Bijzonder begaafd'

Ook schrijfster Marion Bloem noemt het overlijden van Haasse een groot verlies. "Ze was een zeer getalenteerd, bijzonder begaafd schrijfster en een heel vriendelijke vrouw. Hella Haasse vertegenwoordigde een periode en een aspect van de koloniale geschiedenis, waar nu steeds minder getuigen van zijn."

Bloem noemt ook Indië als belangrijk onderdeel in Haasses leven. "Ze nam haar ervaringswereld in Indië, haar jeugd, als uitgangspunt in Oeroeg, en naderhand in Heren van de thee schreef ze afstandelijker over de koloniale tijd. Ik vond het knap zoals zij op latere leeftijd in haar tweede boekenweekgeschenk Transit heel eigentijds vanuit de jonge generatie schreef."

Grote Vier

Annette Portegies van Haasse's uitgeverij Querido zegt dat de uitgeverij rouwt om Haasse. Volgens haar was Haasse samen met Hermans, Reve en Mulisch "beslist één van de Grote Vier". "Maar ze was zelf veel te velegen om daar een punt van te maken", zei Portegies in het NOS Radio 1 Journaal.

Portegies zegt dat Haasse op het einde leed aan de "ziekte die ouderdom heet". "Het lichaam hield ermee op. De geest kan nog wel willen en nieuwsgierig zijn, maar als het lichaam ermee ophoudt, dan is het afgelopen."

Nieuw leven

De directeur van het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek, Yvonne van Genugten, roemt Haasse om haar belangrijke bijdrage aan het in leven houden van de geschiedenis van Nederlands-Indië. "In haar boeken beschrijft ze de mooie tijd die in Nederlands-Indië is geweest, maar tegelijkertijd ook hoe het leven er veranderde en hoe de verschillende groepen tegenover elkaar kwamen te staan."

"In 2009 werd Oeroeg tijdens de leescampagne Nederland Leest gratis bij bibliotheken uitgedeeld", zegt Van Genugten. "Wat je daarmee bereikt is dat een geschiedenis die voor veel Nederlanders onbekend is, toch nieuw leven krijgt ingeblazen." In Oeroeg raakt een Nederlandse jongen bevriend met een Indische jongen, maar door de politieke situatie wordt het voor hen steeds moeilijker om bevriend te zijn.

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek noemt Haasse een van Nederlands meest geliefde auteurs. "Ze is van onschatbare waarde geweest voor de Nederlandstalige literatuur. We hadden meerdere keren het voorrecht met haar te werken."

Beatrix

Koningin Beatrix, met wie Haasse in 1988 een groot tv-interview had, heeft de kinderen van de schrijfster een condoleancetelegram gestuurd.

Haasse en Beatrix hadden een speciale band sinds de achttiende verjaardag van Beatrix, toen Haasse een boek over haar leven schreef.

Haasse op radio en tv

De NTR en de VPRO staan dit weekend op radio en televisie stil bij het overlijden van de schrijfster. Zondag presenteert Wim Brands (VPRO) een liveprogramma over Haasse op Nederland 1 om 11.20 uur, waarvoor zijn programma Boeken wijkt. De NTR zendt zaterdagavond op Nederland 2 vanaf 23.10 uur de boekverfilming Oeroeg uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl