Schrijfster Hella Haasse overleden
In haar woonplaats Amsterdam is gisteren Hella Haasse overleden. De 93-jarige auteur wordt gezien als één van de grootste schrijvers van Nederland. Ze schreef bijna zeventig boeken en ontving daar vele prijzen voor, zoals de Constantijn Huygensprijs (1981) en de PC Hooftprijs (1984).
Haar eerste boek, 'Oeroeg', verscheen in 1948 als boekenweekgeschenk, over de vriendschap in Nederlands-Indië tussen een Nederlandse jongen en een Indische jongen. Het boek gaf aanleiding tot controverse in het Nederland van net na de oorlog.
Hele generaties scholieren lazen Oeroeg voor hun boekenlijst en het was verreweg Haasses populairste boek, hoewel ze er nog veel zou schrijven. Zo publiceerde ze ook historische romans, zoals 'Het woud der Verwachting' en 'De scharlaken stad'. Verder schreef ze over literatuur en deed ze een groot interview met koningin Beatrix, ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag.
Inspiratie
De Grand Old Lady van de Nederlandse literatuur werd op 2 februari 1918 geboren als Hélène Serafia Haasse in het toenmalige Nederlands-Indië, waar ze een groot deel van haar jeugd doorbracht.
Behalve Oeroeg speelt ook Heren van de Thee en haar laatste roman Sleuteloog zich (deels) af in Indië. In veel van Haasses boeken speelt de zoektocht naar het eigen verleden een rol. Bijvoorbeeld in De Scharlaken Stad en Het Woud der Verwachting gaat ze uit van de geschiedenis en verknoopt die met fictie tot ingewikkelde netwerken van feiten en verbeelding.
Haasse schreef al als kind. Op haar elfde maakte ze haar eerste historische roman. Ook bedacht ze toneelteksten die ze door buurtkinderen liet uitvoeren. Inspiratie haalde ze onder meer uit de stapels historische romans in haar vaders boekenkast. Haar vader was inspecteur van Financiën bij het Gouvernement, maar schreef in zijn vrije tijd onder het pseudoniem W.H. van Eemlandt. Haar moeder was concertpianiste.
Studie
In 1938 kwam Haasse naar Nederland om Scandinavische taal- en letterkunde te gaan studeren, maar toen duidelijk werd dat de nazi's Scandinavische en Germaanse heldensagen gebruikten voor propaganda-doeleinden stopte ze met haar studie.
Een jaar later ging ze naar de toneelschool. Ze acteerde, regisseerde en bouwde decors, maar haar passie bleef toch het schrijven. Ze begon met poëzie, toneel en cabaretteksten, maar al snel kreeg het schrijven van proza de overhand. Haar romans werden ook in het buitenland goed verkocht, ze was daar jarenlang één van Nederlands best gelezen schrijvers.
Het werk van Hella Haasse is niet alleen terug te vinden in de boekenkast, maar ook op internet. Op haar negentigste verjaardag (2 feb 2008) werd het digitale Hella Haasse museum geopend. Op de site staan onder meer manuscripten en dagboekaantekeningen, maar ook foto's waarop ze te zien is met haar man en drie dochters.