NOS NieuwsAangepast

Kamer: sharia in Nederland is loos alarm

De PVV heeft zich de woede van veel partijen in de Tweede Kamer op de hals gehaald door uitspraken over shariarechtspraak in Nederland.

Volgens PVV-er Van Klaveren passen rechters de traditionele islamitische rechtspraak toe. Gisteren debatteerde de Tweede Kamer hierover op verzoek van de PVV.

De linkse partijen beschuldigden Van Klaveren van angst zaaien voor moslims onder autochtone Nederlanders. Zij zeggen dat er helemaal geen sprake is van sharia in de Nederlandse rechtbanken. Vooral de PvdA en GroenLinks uitten kritiek. Ook de regeringspartijen CDA en VVD keerden zich tegen hun gedoogpartner.

Toezegging kabinet

"Islamitische advocaten hoeven niet meer op te staan voor rechters en ook aan de sharia gerelateerd recht wordt toegepast", zei Van Klaveren in de Tweede Kamer. Hij wil een toezegging van het kabinet dat alles in het werk zal worden gesteld om de sharia tot het verleden te laten behoren.

Het Kamerlid Dibi van GroenLinks is het niet eens met Van Klaveren. "Jazeker, wij Nederlanders hebben allemaal liggen slapen terwijl op buurtpleintjes overspelige vrouwen werden gestenigd en op politiebureaus de handen van criminele jongeren werden afgehakt. Massaal. Gelukkig was daar de PVV om ons wakker te schudden", zegt hij sarcastisch.

Buitenlands recht

VVD-Kamerlid Van der Steur deelde de visie van Van Klaveren ook niet. "Nederlandse rechters passen inderdaad wel eens buitenlands recht toe, maar dan gaat het om bijvoorbeeld familierecht. En dat is maar goed ook, want andere landen doen dat ook met ons recht."

"De essentie van het internationaal privaatrecht is dat dat over en weer functioneert. Er zijn geen aanwijzingen om aan te nemen dat er sprake is van toepassing van shariarecht door Nederlandse rechtbanken in strijd met de Nederlandse wet."

Ook staatssecretaris van Justitie Teeven nam afstand van de uitspraken van Van Klaveren, maar wilde geen moreel oordeel vellen over mogelijk angst zaaien. De linkse oppositie verwijt hem dat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl