NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar farmaceutische lobby

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de rol van de farmaceutische industrie tijdens de uitbraak van de Mexicaanse griep. Dat heeft minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de Tweede Kamer toegezegd.

De PVV, PVV en SP willen weten of er invloed is geweest van de farmaceutische lobby bij het besluit om 34 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep aan te schaffen.

Advies

In 2009 brak de Mexicaanse griep uit en besloot de toenmalige minister van Volksgezondheid Klink op basis van een advies van de Gezondheidsrad om een groot deel van de Nederlandse bevolking te laten vaccineren.

Het virus bleek aanvankelijk veel milder dan gevreesd en daardoor werd meer dan de helft van de vaccins uiteindelijk vernietigd.

"Wij twijfelen aan de onafhankelijkheid van de adviezen," zegt het PVV-Kamerlid Gerbrandts. Volgens het SP-Kamerlid Van Gerven had de industrie bij de pandemie alleen oog voor het eigen belang.

Goedkoper

De vaccins kostten ongeveer zeven euro per stuk. De Kamer wil ook weten of het goedkoper had gekund en hoe het besluit om te kopen tot stand is gekomen.

Volgens minister Schippers had zij hetzelfde gedaan als haar voorganger Klink. "Er was een zwaar tekort aan vaccins en iedereen wilde ze hebben," aldus de minister. "Dan kun je afhaken of je er mokkend bij neerleggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl