NOS NieuwsAangepast

'Oost-Europeanen niet goed opgevangen'

Nederland is niet in staat geweest om de toestroom van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa in goede banen te leiden. Het aantal Polen, Tsjechen en Slowaken dat naar Nederland zou komen is destijds fors onderschat.

Dat zegt een onderzoekscommissie van de Tweede Kamer, de tijdelijke commissie-'Lessen uit recente arbeidsmigratie'.

Schrijnende huisvesting

De commissie is geschrokken van het aantal malafide uitzendbureaus. Die betalen vaak veel te lage lonen. Het onderzoeksrapport spreekt ook van slechte, vaak schrijnende huisvesting van de migranten.

"Gebrekkige huisvesting en overbewoning zorgen niet alleen voor onwenselijke situaties voor de migranten zelf, maar leiden ook tot grote overlast in sommige wijken", zo staat in het rapport.

De commissie noemt het onacceptabel dat werkgevers en huisjesmelkers migranten veel te veel laten betalen voor kleine en slechte huisvesting.

'Snel veranderen'

Volgens de commissie moet de overheid ervan uitgaan dat arbeidsmigratie een structureel verschijnsel wordt. In Nederland verblijven naar schatting zo'n 200.000 Oost-Europeanen.

Met de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie kunnen dat in 2040 wel eens 700.000 Oost-Europeanen worden.

Gezien deze ontwikkelingen moet de situatie snel veranderen, zegt de commissie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl