NOS NieuwsAangepast

'Bankiers helpen ondernemers om zeep'

Door economieverslaggever Bert van Slooten

Het moest maar eens scherp gezegd worden: door geen of weinig krediet aan ondernemers beschikbaar te stellen, helpen de banken het midden- en kleinbedrijf om zeep. De voorzitter van MKB Nederland Hans Biesheuvel is uitgesproken. "Vroeger was de bank een partner, een vriend, maar de bankier werd commercieel en is nu een vervelende man, die je van alles probeert te verkopen, van beleggingsproducten tot lease-auto's, maar ondertussen geen geld over heeft voor je onderneming."

Biesheuvel sprak op een bijeenkomst over de financiering van kleine ondernemingen. Hoogleraar Arnoud Boot is het deels met hem eens. "De kredietmarkt voor het midden- en kleinbedrijf zit volledig op slot."

Oneens

De bankiers zijn het niet eens met het geschetste beeld. Paul Dirken, directeur Bedrijven van de Rabobank, snapt de emoties bij de ondernemers wel.

"We zijn sinds 2008 inderdaad strenger geworden. Tot die tijd keken we misschien niet kritisch genoeg", verweert hij zich. "Maar we houden niet moedwillig geld tegen als ondernemers met goede plannen komen."

Ziedend

De ondernemers zijn boos. "Ondernemers zien boekhouders tegenover zich. Mensen die wat technische taal pruttelen en dan zeggen 'ik heb de lijst afgevinkt en u komt niet in aanmerking voor een ondernemerskrediet'. En daar worden ze ziedend van", aldus Biesheuvel. "Voor ondernemers is de bankier sinds de crisis een angstgegner. De luiken worden dichtgegooid en waarom? Wij hebben met z'n allen de banken toch ook door de crisis heen geholpen?"

Hoogleraar Boot heeft wel een verklaring voor het gedrag van de banken. "Je bent afhankelijk van één bank, meestal is er namelijk maar één bank op een dorp of een kleine stad. Er is geen concurrentie, je kan niet naar de andere bank gaan om er ook eens naar te laten kijken. Je bent afhankelijk van die ene bank, die ene bankier en dat is niet goed."

Volgens bankier Dirken moet het probleem niet overdreven worden. "Niet elk briljant idee van een ondernemer is ook de moeite waard om in te investeren. Als bank ben je ook een beetje tegen wil en dank de poortwachter die slechte ideeën moet tegenhouden."

Voorzichtig

Ondanks alle kritiek die hij heeft, ziet Biesheuvel de toekomst zonnig in. "We zijn een MKB-land en hebben de kleine bedrijven nodig." Hij maakt zich alleen zorgen over de bankenbelasting, waar veel politici enthousiast over zijn. "Banken zullen dan nog minder geld uitlenen, want zo'n belasting moeten de banken ook ergens vandaan halen en ik vrees dat wij het kind van de rekening zullen zijn."

Tom de Swaan, die voorzitter was van een groep deskundigen die heeft onderzocht hoe het zit met het uitlenen van geld door banken aan ondernemers, deelt de optimistische visie over de toekomst niet helemaal. "Als de crisis is afgelopen, dan is het nog niet voorbij. De aanslag op de banken is groot. Dus als het aantrekt, zullen banken voorzichtig blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl