NOS VoetbalAangepast

EL: Adriaanse versus Maaskant

Op dezelfde dag dat FC Twente de landstitel verspeelde aan Ajax, kroonde Wisla Krakau zich tot Pools kampioen.

Donderdag treffen beide clubs elkaar in de Europa League.

De wedstrijd in Enschede is er één tussen twee Nederlandse trainers: Co Adriaanse aan de kant van Twente en Robert Maaskant aan Poolse zijde.

Maaskant vertrok ruim een jaar geleden plotseling uit Nederland. "Ik ben weggegaan bij NAC om voor een kampioenschap te spelen", stelde de trainer vorig seizoen. "En kampioen worden hier in Polen is nog niet zo eenvoudig. Lech Poznan, Legia Warschau en Polonia Warschau zijn toch grote clubs."

"Kampioen van veertig miljoen inwoners"

Acht maanden later had Maaskant zijn doel bereikt. "Samen met de staf hebben we een jaar geleden een nieuw team opgebouwd. Het kampioenschap was vervolgens een droom die uitkwam. Kampioen van een land met veertig miljoen inwoners."

Krakau lootte goed voor de play-offs van de Champions League, waarin het tegen APOEL Nicosia streed om een plaats in het hoofdtoernooi. In Polen werd het 1-0 en de return (3-1) leek aanvankelijk ook de goede kant op te gaan voor Maaskant en de zijnen. Tot de 87ste minuut stond het 2-1; Aílton besliste het treffen in het voordeel van de Cyprioten.

De troostprijs was de Europa League, waarin Krakau werd ingeschaald bij FC Twente, OB en Fulham FC. "FC Twente is in veel opzichten wat verder", stelt Maaskant. "De meeste spelers hebben bovendien meer internationale ervaring. Het wordt moeilijk. Toch zijn we zeker niet kansloos."

"Nederlandse invloeden"

Adriaanse heeft zijn opponent ook gescout. "In internationale wedstrijden is het een team dat heel goed kan spelen in de omschakeling; de tegenstander het spel laten maken, de linies kort op elkaar houden, wachten op een fout van de tegenstander en dan heel snel omschakelen vanuit het middenveld."

Naast Maaskant kent Adriaanse nog twee Nederlanders bij Krakau. "Michael Lamey is ooit als talentje van de Volewijckers uit Amsterdam-Noord naar Ajax gekomen. Die heb ik er zelf uit gepikt", weet de coach nog.

"En Kew Jaliens heb ik ooit aangetrokken bij Willem II. Hij kwam van Sparta. En later is hij van Willem II naar AZ gegaan en heeft hij in het goede team van AZ gezeten. Maar dat is alweer zes jaar geleden."

Eerste speelronde

In de eerste speelronde haalde Twente een knap resultaat (1-1) bij Fulham, terwijl Krakau op eigen veld onderuit ging tegen OB (1-3). Die uitslag was geflatteerd, zo weet Adriaanse. "Wisla was veel beter, probeerde de overwinning te forceren bij 1-1 en in de eindfase heeft Odense twee keer toegeslagen."

PSV, AZ

Zowel PSV als AZ speelt donderdag op vreemde bodem zijn tweede groepswedstrijd. De Eindhovenaren gaan op bezoek bij Rapid Boekarest en de Alkmaarders zijn te gast bij Metallist Charkov. Beide clubs wonnen op 15 september hun eerste wedstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl