NOS NieuwsAangepast

'Ik kende de zaak alleen uit de krant'

Door verslaggever Hanneke de Jonge

Hij kende de Chipsholzaak "alleen uit de krant". De hoogste ambtenaar van Justitie, Joris Demmink, zei dat woensdagochtend voor het Hof in Amsterdam. Daar moest hij onder ede getuigen over zijn eventuele betrokkenheid bij de vervanging van drie rechters in een zaak van Chipshol tegen luchthaven Schiphol.

Het komt zelden voor dat een secretaris-generaal van Justitie onder ede wordt gehoord. Het is des te opmerkelijker, omdat Demmink met zijn grote vijanden in de rechtzaal zat.

De eigenaren van Chipshol, vader Jan en zoon Peter Poot, plaatsten de afgelopen jaren advertenties in landelijke dagbladen waarin zij de justitietop beschuldigden van machtsmisbruik en Demmink van pedofilie. Onlangs is een aantal aangiftes gedaan tegen Demmink met betrekking tot pedofilie. Het OM doet daar op dit moment onderzoek naar.

100 miljoen euro

Projectontwikkelaar Chipshol had de topambtenaar als getuige opgeroepen om te onderzoeken of Demmink invloed heeft uitgeoefend op het vervangen van rechters in een procedure tegen Schiphol. Demmink ontkende dit.

Chipshol vermoedt bemoeienis van hoger hand omdat begin 2007 plotseling drie rechters werden vervangen in een procedure tegen Schiphol. De driekoppige rechtbank had eerder in het voordeel van Chipshol geoordeeld.

Toen nog alleen de hoogte van de schadevergoeding moest worden vastgesteld, werden de rechters vervangen. De nieuwe rechters stelden het schadebedrag op 16 miljoen euro, terwijl Chipshol meende recht te hebben op bijna 100 miljoen euro.

Meineed

Door het horen van betrokkenen probeert Chipshol te achterhalen wat zich mogelijk achter de schermen heeft afgespeeld bij de rechtbank in Haarlem. Afgelopen dagen werden verschillende griffiers en rechters gehoord.

In juni werden al vier rechters verhoord. Die verklaringen verschilden volgens Chipshol zodanig van elkaar dat Chipshol vermoedt dat er gelogen is. Daarom deed het bedrijf onlangs aangifte van meineed.

Demmink zegt dat hij nooit bemoeienis had gehad met de juridische procedure van Chipshol. Dat hij de kwestie alleen kent uit de krant.

Demmink had "geen enkele herinnering" aan gesprekken over de Chipshol-affaire. Later in het verhoor bleek dat er wel op het departement over de advertenties was gesproken.

Geen reactie

De 87-jarige Jan Poot vroeg aan het einde van de zitting nog het woord. Hij begreep niet dat als er beschuldigingen worden geuit aan het adres van de rechterlijke macht, de top van het ministerie en aan het adres van Demmink zelf, dat er dan niet wordt gereageerd door Justitie. "Dat kan toch niet?". Van de publieke tribune klonk applaus.

"Dat kan heel goed", antwoordde Demmink. "Er liepen op zeker moment zoveel verschillende procedures dat het ons niet verstandig leek te reageren. Het recht moet zijn loop hebben", aldus de topambtenaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl