NOS NieuwsAangepast

Kamer: onderzoek rol Hermans bij COA

Het onderzoek naar de problemen bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) moet worden uitgebreid. Niet alleen de rol van gisteren geschorste bestuursvoorzitter Nurten Albayrak moet worden bekeken, maar ook die van de Raad van Toezicht onder leiding van VVD-prominent Loek Hermans.

Dat heeft de Tweede Kamer vanmiddag in een prodecurevergadering afgesproken. De Kamer wil dat CDA-minister Leers de verantwoordelijkheid voor het onderzoek overneemt. Hermans en zijn Raad van Toezicht, nu formeel de opdrachtgever van onderzoeker Rein Jan Hoekstra, kan die rol niet spelen als zij zelf onderwerp zijn van onderzoek.

Tegenstrijdige informatie

Albayrak wordt ervan beschuldigd een angstcultuur bij het COA te hebben gecreëerd. Ook zou er onder haar leiding te makkelijk geld worden uitgegeven, vertelden medewerkers eerder deze maand aan de NOS. Albayrak werd gisteren op non-actief gesteld, nadat Leers had geconstateerd dat zij onder meer tegenstrijdige informatie had gegeven over haar inkomen bij het COA (in 2009 273.000 euro, ruim boven de Balkenendenorm).

Hermans had zijn partijgenote Albayrak tot dat moment onvoorwaardelijk gesteund. Ook ontkende hij aanvankelijk dat er bij zijn Raad van Toezicht klachten waren binnengekomen over de bestuursvoorzitter en over de verziekte bedrijfscultuur.

Buitenstaander

Leers liet vanmorgen al weten dat hij er weinig voor voelt het onderzoek van de net aangestelde Hoekstra over te nemen. Volgens hem is de oud-informateur een 'betrouwbare, onafhankelijke buitenstaander'. Het is echter de vraag of hij deze nadrukkelijke wens van een unanieme Tweede Kamer naast zich neer kan leggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl