NOS NieuwsAangepast

Barroso presenteert bankentaks

De Europese Commissie is het eens geworden over de invoering van een belasting op financiële transacties.

Deze zogenoemde bankentaks kan volgens voorzitter Barroso van het EU-bestuur jaarlijks 55 miljard euro opleveren. Het is volgens hem niet meer dan eerlijk dat de financiële wereld een substantiële bijdrage levert aan de oplossing van de financiële crisis.

Hij wijst erop dat de overheden de financiële sector tijdens de kredietcrisis met miljarden euro's hebben gesteund, om te voorkomen dat instellingen onderuit gaan.

Uitwijken

De belasting, de zogeheten Tobintaks, wordt geheven op grote transacties. Privé-overboekingen van particulieren vallen hier niet onder.

Als Brussel de maatregel invoert, is de EU de eerste die een dergelijke belasting oplegt. Tegenstanders in Europa zeggen dat het financiële verkeer zal uitwijken naar landen buiten de EU.

Marathon

Barroso maakte het besluit bekend in zijn jaarlijkse toespraak tot het Europees Parlement. Daarin benadrukte hij dat Griekenland wat hem betreft in de eurozone blijft. Dat houdt in dat Athene op tijd moet bezuinigen en hervormen, maar daar staat toewijding van de EU tegenover om het land te helpen.

"Dit is geen sprint, maar een marathon," hield Barroso zijn toehoorders in het Europees Parlement voor.

De Portugese commissievoorzitter noemde het bereiken van eenheid cruciaal voor de instandhouding van de Europese Unie. We staan voor de zwaarste crisis sinds de oprichting van de Unie, zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl