NOS NieuwsAangepast

Westerse kritiek op bouwplan Israël

Het besluit van Israël om 1100 woningen te bouwen in Oost-Jeruzalem is kritisch ontvangen. Minister Rosenthal zegt dat hij het besluit betreurt. "Het is contraproductief voor het vredesproces in het Midden-Oosten".

Minister Clinton liet zich in dezelfde bewoordingen uit. Het besluit van Israël vormt volgens haar een belemmering voor het vredesproces. De VS roept Israël en de Palestijnen op geen besluiten te nemen die hervatting van het vredesproces bemoeilijken.

Terugdraaien

EU-buitenlandchef Ashton zegt dat het plan teruggedraaid moet worden, omdat het de vredesbesprekingen met de Palestijnen ondermijnt. De uitbreiding van de nederzettingen "bedreigt de haalbaarheid van een oplossing waar de twee staten het over eens waren", zei Ashton.

Rosenthal heeft zich aangesloten bij de oproep om het bouwbesluit terug te draaien.

De aankondiging voor de bouwplannen komt een paar dagen na de aanvraag voor het lidmaatschap van de VN door de Palestijnen. Volgens Rosenthal helpt dat verzoek ook niet bij het vredesproces.

Obstakel

In de afgelopen twee jaar heeft Israël al toestemming gegeven voor de bouw van 3000 woningen in de wijk Gilo, waar ook deze 1100 huizen gebouwd worden. De huizen in Gilo zijn onder meer bedoeld voor jongeren.

Israël heeft Oost-Jeruzalem geannexeerd. Die stap is internationaal nooit erkend. De Palestijnen willen Oost-Jeruzalem als toekomstige hoofdstad van hun staat.

De nederzettingen in Palestijns gebied vormen een van de belangrijkste obstakels voor de vredesbesprekingen. De Palestijnse leider Abbas wil de vredesonderhandelingen pas weer hervatten als Israël instemt met een bouwstop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl