NOS NieuwsAangepast

COA-topvrouw Albayrak op non-actief

Nurten Albayrak, de bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is op non-actief gesteld. Dat heeft de Raad van Toezicht van het COA besloten in overleg met de verantwoordelijke minister, Leers.

Volgens de minister heeft Albayrak hem bij de voorbereiding op kamervragen (pdf) op twee punten 'onjuist en onvolledig' ingelicht: rond haar inkomen en rond vertrekregelingen voor personeel dat na conflicten vertrok bij het COA. Bij de organisatie krijgt nu een interimmanager de leiding.

Verziekte cultuur

De topvrouw van het COA ligt sinds enige tijd onder vuur. Via de NOS kwam naar buiten dat de bedrijfscultuur in de top van het COA ernstig is verziekt. Ook zou er onder haar leiding te veel geld worden uitgegeven. Zo wilde Albayrak een duurdere auto dan was toegestaan en verdient ze meer dan de Balkenende-norm.

Leers kondigde vorige week aan dat Albayrak wordt gekort op haar inkomen van 273.000 euro (in 2009) en dat er een onafhankelijk onderzoek komt.

Klachten

Vanmiddag werd bekend dat lid van de Raad van State en oud-informateur Rein Jan Hoekstra (CDA) het onderzoek bij het COA gaat leiden. Centrale vraag is 'waarom er geen gebruik is gemaakt van de aanwezige mogelijkheden om klachten binnen de organisatie aan de orde te stellen', aldus een persbericht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl