NOS NieuwsAangepast

AFM vraagt openheid over crisis

Topman Gerritse van de Autoriteit Financiële Markten roept overheden en banken op om opener te zijn over de financiële risico's van de huidige schuldencrisis.

"De bittere werkelijkheid is dat we, na de eerdere crisis in het najaar van 2008, nu opnieuw langs het randje gaan", zei de oud-topambtenaar van Financiën maandag op een bijeenkomst van accountantsorganisatie SRA.

Volgens hem moet het vertrouwen van de markten worden teruggewonnen door eerlijk te zijn, niet door de realiteit uit de weg te gaan.

Wantrouwen

De AFM-voorzitter is het met DNB-president Knot eens dat een Grieks bankroet niet ondenkbaar is. Het is geen bangmakerij om dat te benoemen, maar de werkelijkheid onder ogen zien, zegt hij.

Ook banken moeten eerlijk zijn over de mate waarin ze verliezen moeten nemen op Griekse staatsobligaties, zei Gerritse. "Sommige banken denken de markten misschien te kunnen foppen, maar het maakt het wantrouwen groter en de crisis alleen maar erger." Hij zei dat Nederlandse banken zich wel aan de internationaal afgesproken boekhoudregels houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl