Eerste Dode Zee-rollen staan online

Fragment van de Jesajarol»
Fragment van de Jesajarol Wikimedia Commons

De eerste Dode Zee-rollen zijn sinds vandaag op internet te zien. Internetbedrijf Google en het Israël Museum in Jeruzalem hebben vijf van de belangrijkste rollen online gezet. Onder de gepubliceerde rollen bevindt zich ook het bijbelboek Jesaja.

De rollen zijn beschikbaar in afbeeldingen in hoge resolutie. Gebruikers kunnen in de teksten zoeken naar specifieke passages, die vervolgens in het Engels worden vertaald.

De Dode Zee-rollen bestaan uit een collectie handschriften van meer dan 900 documenten. Ze werden ontdekt tussen 1947 en 1956 in elf grotten in de buurt van Qumran, vlak bij de Dode Zee. De rollen geven een uniek beeld van het leven in de tijd van Jezus en behoren tot een van de belangrijkste archeologische vondsten ter wereld.

Kwetsbaar

De manuscripten, gemaakt van leer, papyrus en koper zijn ruim tweeduizend jaar oud en bijzonder kwetsbaar. Daarom waren ze tot nu toe slechts voor een beperkt aantal wetenschappers toegankelijk. De rollen worden bewaard in het Israël Museum in Jeruzalem.

Vorig jaar werd besloten om de rollen online te publiceren. In de toekomst zullen alle Dode Zee-rollen op internet te lezen zijn.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Asscher: goed nieuws Video De minister van Sociale Zaken is blij met de daling van de werkloosheid, maar hoopt wel dat het...21 aug 2014, 64 keer afgespeeld
  • » Het nieuws in 60 seconden (12.00 uur) Video Het belangrijkste nieuws van donderdag 21 augustus 2014.21 aug 2014, 19 keer afgespeeld
  • » Proef: scholieren op e-bike naar school Video In de regio Groningen-Assen wordt een proef gehouden om jongeren uit de bus en aan een elektrische...21 aug 2014, 2314 keer afgespeeld

Meer video en audio