Eerste Dode Zee-rollen staan online

Fragment van de Jesajarol»
Fragment van de Jesajarol Wikimedia Commons

De eerste Dode Zee-rollen zijn sinds vandaag op internet te zien. Internetbedrijf Google en het Israël Museum in Jeruzalem hebben vijf van de belangrijkste rollen online gezet. Onder de gepubliceerde rollen bevindt zich ook het bijbelboek Jesaja.

De rollen zijn beschikbaar in afbeeldingen in hoge resolutie. Gebruikers kunnen in de teksten zoeken naar specifieke passages, die vervolgens in het Engels worden vertaald.

De Dode Zee-rollen bestaan uit een collectie handschriften van meer dan 900 documenten. Ze werden ontdekt tussen 1947 en 1956 in elf grotten in de buurt van Qumran, vlak bij de Dode Zee. De rollen geven een uniek beeld van het leven in de tijd van Jezus en behoren tot een van de belangrijkste archeologische vondsten ter wereld.

Kwetsbaar

De manuscripten, gemaakt van leer, papyrus en koper zijn ruim tweeduizend jaar oud en bijzonder kwetsbaar. Daarom waren ze tot nu toe slechts voor een beperkt aantal wetenschappers toegankelijk. De rollen worden bewaard in het Israël Museum in Jeruzalem.

Vorig jaar werd besloten om de rollen online te publiceren. In de toekomst zullen alle Dode Zee-rollen op internet te lezen zijn.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Humanitair bestand Israël en Hamas Video Israël en Hamas zijn een bestand overeengekomen. Dat melden VN-baas Ban Ki-moon en de Amerikaanse...1 aug 2014, 2216 keer afgespeeld
  • » Doden bij gasexplosies Taiwan Video Bij gasexplosies in Taiwan zijn zeker vijftien doden gevallen. Er zouden honderden gewonden zijn.31 jul 2014, 4088 keer afgespeeld
  • » "Het gaat om menselijke resten en kleding" Video DNA-materiaal en bezittingen van slachtoffers van de neergehaalde vlucht MH17 zijn overgedragen aan...31 jul 2014, 12774 keer afgespeeld

Meer video en audio