NOS NieuwsAangepast

Scheepvaartmuseum klaar voor de toekomst

Door redacteur Cultuur Rachel de Meijer

Het nieuwe Scheepvaartmuseum in Amsterdam zag er aan de buitenkant al uit om door een ringetje te halen, nu is het ook binnen niet veel anders. Na een verbouwing van vier jaar gaat het museum op 2 oktober weer open voor publiek.

"Een museum voor de liefhebbers", noemde directeur Willem Bijleveld het oude Scheepvaartmuseum, dat begin 2007 dichtging. Een eufemisme voor een stoffig, beetje saai museum.

Het enige wat daar misschien nu nog aan herinnert, is de lichte geur van schimmel in de catacomben. Want daar zijn de oude gewelven blootgelegd en bevinden zich nu de toiletten en garderobe.

Zeekaart

Verder is het een en al frisheid en moderniteit. Geen tochtige binnenplaats meer, maar een lichte ruimte, afgesloten door een glazen koepel die doet denken aan een oude zeekaart.

De verbouwing van het Scheepvaartmuseum heeft 58 miljoen euro gekost, opgebracht door twee ministeries. De 17,5 miljoen voor de inrichting van het museum is volledig gefinancierd met particulier geld van 36 bedrijven, 12 fondsen en 200 particulieren.

Liefhebbers

"Het museum is klaar voor de toekomst", zegt Bijleveld. Alle techniek is ingezet om het verleden tot leven te brengen. In dertien tentoonstellingen laat het museum de geschiedenis van de scheepvaart zien.

De liefhebbers kunnen nog steeds hun hart ophalen in zeven objecttentoonstellingen, in de oostvleugel van het gebouw. Schilderijen, globes, schepen, servies.

Een gedekte tafel met Chinees porselein, met daarop bestek en kandelaars van doorzichtig plexiglas. Een projectie van een oude globe die de bezoeker zelf kan draaien en keren. Een vitrine vol schepen, met een schuifpaneel dat de bezoeker achtergrondinformatie geeft.

Kinderen

De westvleugel is duidelijk bedoeld voor kinderen. "Die kwamen in het oude museum nauwelijks aan hun trekken", geeft Bijleveld toe. "Hadden ze het VOC-schip bezocht, dan was er in het museum voor hen niets meer te halen. Dat moest anders."

Nu kunnen ze de binnenkant van een blauwe vinvis ervaren in de Walvissententoonstelling. De Gouden Eeuw wordt uitgelegd aan de hand van filmpjes met echte acteurs; Frank Lammers is bijvoorbeeld Michiel de Ruyter. En via internet kun je je eigen tentoonstelling samenstellen.

Als pièce de résistance bevindt zich in de noordvleugel een attractie die je eerder in een pretpark dan in een museum verwacht. In 'De Zeereis' leert de bezoeker in vier zalen niet alleen over de voorbereidingen van een zeereis in de tijd van Michiel de Ruyter, maar ervaart hij ook hoe een storm op zee voelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl