NOS NieuwsAangepast

Vastgoedfraudezaak van start

Voor de rechtbank in Haarlem is vandaag het requisitoir begonnen van de officier van justitie in de vastgoedfraudezaak Klimop. Morgen worden de strafeisen bekend.

Het draait om elf van de veertien verdachten. Ze worden ervan verdacht dat ze met geld van anderen vastgoed te duur hebben ingekocht en vastgoed dat al in bezit was van bouwfondsen of het Philips pensioenfonds te goedkoop hebben verkocht.

Zowel de koper als de verkoper zaten in het complot en deelden de winst. Vermoedelijk is hiermee zo'n 200 miljoen euro weggesluisd.

Grootste schikking

Hoofdverdachte in de vastgoedfraudezaak is Jan van Vlijmen, de voormalige directeur Bouwfonds Vastgoedontwikkeling. Hij wordt ervan verdacht zijn voormalig werkgever te hebben opgelicht. Na een schikking betaalde hij voor ruim 70 miljoen euro terug aan Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep. Het was de grootste schikking in de Nederlandse geschiedenis.

Met de schikking heeft hij de vervolging van zijn vennootschappen kunnen afkopen, maar niet die tegen hemzelf. Er loopt nu een strafzaak tegen hem persoonlijk.

Ook zijn klusjesman, Jack del C, is een van de verdachten. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte, witwassen, omkoping en deelname aan een criminele organisatie.

'Beauty Cees'

Een andere verdachte is Cees Hakstege, ex-bestuursvoorzitter van Bouwfonds. Een gesoigneerde heer, altijd netjes in het pak. Hij kreeg daarom de bijnaam 'Beauty Cees'. Nadat bekend was geworden dat hij frauduleuze bouwprojecten zou hebben goedgekeurd, veranderde zijn bijnaam in 'Smeer Cees'.

Olivier L., voormalig financieel directeur Bouwfonds Vastgoedontwikkeling en Diederik S., de opvolger van Van Vlijmen als directeur Bouwfonds Vastgoedontwikkeling, worden beiden verdacht van onder meer witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Dialect

Will Frencken, de voormalig directeur van het Philips pensioenfonds en zijn opvolger Rob Lagaune zouden vastgoed van het fonds onder de waarde verkocht hebben aan vrienden. Beide mannen zouden zich hebben laten omkopen en worden verdacht van oplichting en/of verduistering, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Van Frencken is bekend dat hij zwijgzaam is. Als hij spreekt dan doet hij dat in zwaar dialect. Hij had een van de duurste gitarenverzamelingen ooit.

Jan Steven M. van Durell Holding en voormalig accountant Eric F. worden beiden verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Jimmy K. van Parck Vastgoedontwikkeling wordt verdacht van valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

Frits van H. zou zich hebben laten omkopen in het project Eurocenter aan de zuidas van Amsterdam.

De zaak van de verdachten Hans van T. en Dennis L. moet worden overgedaan, omdat de voorzitter van de rechtbank werd gewraakt omdat hij een kinderliedje citeerde. Verdachte Nico Vijsma, een aangetrouwde oom van Van Vlijmen, is ernstig ziek. Zijn zaak is voor onbepaalde tijd aangehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl