NOS NieuwsAangepast

Wandelaars VS: wij waren gijzelaars

De twee Amerikaanse wandelaars die in Iran vastzaten voor spionage zeggen dat ze alleen zijn opgepakt vanwege hun nationaliteit. Ze hebben voor het eerst sinds hun vrijlating verteld over hun periode in Iran.

Joshua Fattal en Shane Bauer zeiden op een persconferentie in New York dat Iran hun zaak altijd heeft gekoppeld aan geschillen met Amerika.

Gegijzeld

Volgens Fattal en Bauer was het vanaf het begin duidelijk dat ze gijzelaars waren. De mannen van 29 jaar oud werden samen met Sarah Shourd, de vriendin van Shane Bauer, in 2009 opgepakt bij de grens tussen Iran en Irak, waar ze aan het wandelen waren.

Teheran liet Sarah Shourd vorig jaar gaan, op medische gronden, maar de twee mannen moesten langer vastzitten.

Ze zeiden tijdens een persconferentie dat ze zich er nooit van bewust waren geweest dat ze de grens waren overgestoken. "En we zullen waarschijnlijk nooit weten of we daadwerkelijk de grens zijn overgestoken", vertelde Bauer tijdens de persconferentie.

De drie wandelaars kwamen er pas achter dat er wat mis was toen een bewaker hen in het Farsi aansprak. Meteen daarna werden ze aangehouden.

Geschreeuw

De twee vrijgelaten Amerikanen gaven een omschrijving van de situatie waarin ze terechtkwamen. "Vaak, heel vaak, hoorden we het geschreeuw van andere gevangenen die in elkaar geslagen werden, maar er was niets wat we daaraan konden doen." Ook kregen de twee zelf klappen.

In twee jaar tijd mochten ze in totaal een kwartier met familieleden en vrienden bellen. Ze gingen in hongerstaking om brieven te ontvangen. Uiteindelijk vertelden de bewakers dat er geen brieven meer geschreven werden, wat niet waar bleek te zijn.

Fattal en Shane zaten ook in een isoleercel. "Dat was de ergste ervaring uit ons leven", bekende Fattal.

Losgeld

De twee waren veroordeeld tot 8 jaar cel, maar kwamen vorige week vrij, nadat een miljoen dollar aan borg was betaald. Het is onbekend wie dat geld heeft overgemaakt.

Toen Sarah Shourd vorig jaar weer veilig in de VS was, vroeg Bauer haar ten huwelijk. Ze willen snel weer verder met hun leven.

"Er is een enorme last van onze schouders gevallen. We kunnen ons leven weer oppakken en er zijn zoveel nieuwe leuke dingen die op ons wachten. Ik heb me nog nooit zo vrij gevoeld als vandaag", aldus de aanstaande bruid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl