NOS WielrennenAangepast

Cavendish: "I jumped on Boom"

Het had weinig gescheeld of Mark Cavendish was géén wereldkampioen geworden in Rudersdal. "Ik wachtte tot Boom aanging." Voor de Brit, die uiteindelijk op de finish Matthew Goss en André Greipel voorbleef, verliep de laatste kilometer van het WK niet ideaal.

"Ik wilde nog drie renners voor me hebben in de laatste bocht, maar de jongens hadden hun krachten eerder in de wedstrijd al moeten verbruiken. Ik raakte een beetje ingesloten", bekende Cavendish na afloop op de persconferentie.

"Ik wachtte tot hij aanging"

"Australië was de enige echte ploeg in de finale. Ik koos het wiel van Boom en ik wachtte eerlijk gezegd tot hij aanging", aldus de kersverse wereldkampioen, die recentelijk nog in de Ronde van Groot-Brittannië werd geklopt door de Rabobank-renner. Boom had in de WK-finale echter geen krachten meer en Cavendish moest plotseling een ander plan trekken.

"Ik zat aan de rechterkant, met nog 450 meter te gaan en ik dreigde opnieuw ingesloten te worden. Maar op 200 meter ontstond er een gat; ik had geen keuze en dook daar in. En toen ik aanging, wist ik dat ik ging winnen."

Cavendish had gedurende de wedstrijd veel te danken aan zijn Britse ploeg, die continu de koers controleerde en alle vluchters terughaalde. Ze hielden het tempo zó hoog, dat mede daardoor de WK-race de geschiedenisboeken ingaat als de op-één-na-snelste ooit. Alleen tijdens de WK-race in Zolder (2002, Mario Cipollini) lag de gemiddelde snelheid hoger.

Team Sky

Veel van zijn ploegmaten staan onder contract bij Team Sky, dat met achttien renners het best vertegenwoordigd was in het peloton (209 renners).

Er gaan geruchten dat Cavendish, die na het stoppen van de hoofdsponsor bij HTC-Highroad op zoek moet naar een nieuw team, voor Team Sky zal fietsen in 2012.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl