NOS NieuwsAangepast

Ernstige etnische rellen Bulgarije

Bij rellen in Bulgarije tussen zigeuners en etnische Bulgaren zijn een dode en vijf gewonden gevallen. De politie omschrijft de rellen als de ernstigste in jaren.

De onlusten braken uit na een ongeluk in Katunitsa, een dorp in het centrum van Bulgarije. Een 19-jarige jongen kwam om toen hij werd geschept door een auto met Roma-zigeuners. Volgens de lokale bevolking was het geen ongeluk, maar een bewuste actie.

Honderden dorpsbewoners gingen verhaal halen bij Roma-leider 'tsaar' Raskov. Ze eisten dat hij samen met zijn familie het dorp zou verlaten. Ze stichtten brand en gooiden ruiten in.

Hooligans

De rellen werden grimmiger toen hooligans uit het nabijgelegen Plovdiv naar het dorp kwamen. Zo'n 2000 voetbalvandalen hielpen mee met het vernielen van drie woningen van de Roma-leider. Er zijn bijna 130 mensen gearresteerd.

Bij de rellen kwam een 16-jarige jongen om, waarschijnlijk door een hartstilstand. Het slachtoffer, een vriend van de verongelukte jongen, had enkele jaren eerder een harttransplantatie ondergaan.

In Bulgarije wonen enkele honderdduizenden Roma-zigeuners. Ze leven vaak onder erbarmelijke omstandigheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl