NOS NieuwsAangepast

Aanval Kadhafi-troepen op Ghadames

In Zuid-Libië hebben eenheden van de verdreven leider Kadhafi een aanval uitgevoerd op de stad Ghadames, aan de grens met Algerije. Volgens de Libische Overgangsraad is die aanval afgeslagen.

Bij de gevechten zijn volgens een woordvoerder van het nieuwe regime zes mensen omgekomen. 63 mensen raakten gewond.

De aanvallers zouden onder leiding staan van Khamis Kadhafi, een van de zoons van de vroegere dictator.

Nieuwe regering

Strijders van de Libische Overgangsraad hebben gisteren een offensief ingezet bij de stad Sirte, de geboorteplaats van Kadhafi. Ze raakten in gevecht met aanhangers van het oude regime. Sinds de val van Kadhafi is Sirte één van de laatste bolwerken van het oude regime. Ook in de oliestad Bani Walid verzetten Kadhafi's troepen zich tegen de nieuwe machthebbers.

De nieuwe machthebbers in Libië willen volgende week een nieuwe regering presenteren. Dat heeft het hoofd van de Overgangsraad (NTC) Jalil gezegd. Hij noemde geen datum. Eenheid onder de bevolking is volgens Abdul-Jalil een vereiste voor een nieuwe regering.

Pogingen om een interim-regering te vormen liepen vorige week stuk, onder meer door meningsverschillen over welke steden vertegenwoordigd moeten worden in de nieuwe regering.

Tegoeden ontdooien

Gisteren sprak de voorlopige premier van Libië, Mahmoud Jibril, de Algemene Vergadering van de VN in New York toe. Hij vroeg de internationale gemeenschap alle tegoeden van Kadhafi te ontdooien en het nieuwe Libië te steunen bij de wederopbouw. Zo'n 150 miljard dollar is nog bevroren vanwege sancties tegen Kadhafi. Volgens VN-diplomaten zijn er technische problemen die opgelost moeten worden voor alle tegoeden vrijgegeven kunnen worden.

"Een nieuw Libië komt tot leven", zei Jibril tijdens het eerste optreden van de nieuwe Libische machthebbers bij de VN. Twee jaar geleden stond Kadhafi nog op het podium. Jibril werd met een luid applaus onthaald. Volgens Jibril is Libië op weg naar een constitutionele democratie.

Dochter

Kadhafi's dochter Aisha zei gisteren dat haar vader vastberaden blijft strijden tegen de Overgangsraad. "Ik kan u verzekeren dat het goed met hem gaat, dat hij in God gelooft, zijn wapen draagt en samen met zijn medestanders verder vecht", zei Aisha.

Ze omschreef de nieuwe machthebbers in Libië als verraders. "Wie zegt jullie dat ze het volk niet zullen verraden?", hield ze de Libiërs voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl