NOS SportAangepast

Makau loopt wereldrecord op marathon

Patrick Makau heeft in Berlijn het wereldrecord op de marathon verbeterd. De Keniaan legde de 42,195 kilometer af in 2.03.38.

Het oude record was met 2.03.59 in handen van Haile Gebrselassie, die zijn record in 2008 ook in de Duitse hoofdstad liep en ook nu van de partij was.

Gebrselassie, 38 jaar inmiddels en viervoudig winnaar in de Duitse hoofdstad, haakte dit keer na 27 kilometer af bij een tempoversnelling van Makau. De Ethiopiër verliet het parcours met maagklachten, vervolgde even later zijn race, maar haalde uiteindelijk de eindstreep niet.

Slagveld

Vooraan had Makau op dat moment alleen nog enkele hazen bij zich. De 26-jarige Keniaan, vorig jaar ook al winnaar in Berlijn (en Rotterdam), richtte met zijn huzarenstukje een waar slagveld aan. Pas 4.17 na de nieuwe wereldrecordhouder finiste zijn landgenoot Stephen Kwelio Chemlany (2.07.55) als tweede. Edwin Kimaiyo, de derde Keniaan op het podium, werd derde in 2.09.50.

"Mijn lichaam voelde vlak voor de wedstrijd niet in orde, maar meteen na de start reageerde het toch goed. Ik heb onderweg geen problemen gehad", vertelde Makau in Berlijn, waar al voor de vijfde keer het wereldrecord werd aangescherpt. "Ik ben heel gelukkig. Als de Heer het wil, word ik volgend jaar in Londen ook olympisch kampioen."

Na 35 kilometer had Makau het rijk alleen. Hij liep toen al geruime tijd ver onder het recordschema. Die marge liep wel terug, maar met nog twee kilomter te gaan was al duidelijk dat het record eraan ging. "Halverwege de race zag ik mijn tijd op de halve marathon, toen wist ik al dat het goed zat."

Vrouwen

Bij de vrouwen was er ook Keniaanse succes: Florence Kiplagat zegevierde in 2.19.44. De Duitse Irina Mikitenko werd tweede in 2.22.18. De Britse veterane Paula Radcliffe, die nog altijd hardloopt omdat volgend jaar de Olympische Spelen in Londen zijn, finishte als derde in 2.23.46, ruim acht minuten boven haar wereldrecord uit 2003.

De 37-jarige moeder van twee kinderen, die in 2009 in New York haar vorige marathon liep, voldeed met haar tijd aan de kwalificatie-eis voor de Spelen. Dat stemde Radcliffe tevreden, maar toch toonde ze zich enigszins teleurgesteld. "Ik had hier wel wat sneller willen lopen."

Boonstra

Miranda Boonstra bleef voor het eerst in haar loopbaan onder de 2,5 uur. De 39-jarige Nijmeegse ging na 2.29.23 over de streep, ruim onder haar persoonlijk record van 2.34.24. In combinatie met een topacht-klassering had die eindtijd haar een olympische nominatie opgeleverd. Ze passeerde echter als tiende de meet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl