NOS NieuwsAangepast

Laatste stierengevechten in Catalonië

Voor het laatst in de Spaanse regio Catalonië worden vandaag stierengevechten gehouden. In de arena van Barcelona komt daarmee vanavond een einde aan een eeuwenoude traditie.

Stierengevechten zijn in Catalonië vanaf 1 januari 2012 verboden, maar dit weekend zijn de laatste gevechten van het seizoen. Alle kaartjes waren in recordtempo uitverkocht en zijn op de zwarte markt vijf keer zo duur.

Voor organisaties die zich inzetten voor het welzijn van dieren is dit een heugelijke dag. "We juichen vandaag omdat we blij zijn dat dit het einde is van het stierenvechten in Catalonië", zei een activiste.

"Maar we zijn gekleed in het zwart, want zes stieren zullen vanavond in de arena sterven, zes dieren zijn hier gisteren gestorven. En 12.000 stieren zullen volgend jaar in Spanje sterven bij feesten en in de arena."

Handtekeningen

Catalonië is de eerste regio op het Spaanse vasteland met een verbod. In 2010 hadden activisten zo'n 180.000 handtekeningen verzameld om het wetsvoorstel op de agenda te krijgen.

Op de Canarische eilanden zijn stierengevechten al sinds 1991 verboden.

Populariteit

De populariteit van stierenvechten in Spanje neemt af. Ruim dertig jaar geleden vond zo'n 46 procent van de Spaanse bevolking het stierenvechten de moeite waard om naar te kijken, maar uit een onderzoek van vorig jaar blijkt dat dit gedaald is tot 28 procent.

In Spanje is het stierenvechten goed voor een jaarlijkse omzet van 2,5 miljard euro. Het levert werk op voor 200.000 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl