Real-supporters klappen voor Ajax

Op 22 november 1995 is Ajax zó goed dat de aanhang van Real Madrid tot een staande ovatie overgaat wanneer de Amsterdammers het veld in Santiago Bernabeu aflopen.

Ajax, op dat moment titelhouder, heeft de Spanjaarden zojuist voetballes gegeven: 0-2.

Frank de Boer, de huidige trainer van Ajax, was er toen niet bij vanwege een blessure. Dinsdag krijgt hij dan eindelijk ook zijn kans om met Ajax te schitteren bij De Koninklijke als de tweede groepswedstrijd van dit Champions League-seizoen wacht.

Van Gaal verrast met Musampa

Zijn plek werd destijds ingenomen door Edgar Davids en op de plek van Davids stond opeens de achttienjarige Kiki Musampa, die van Louis van Gaal tot dan toe nooit een basisplaats had gehad. De kranten schreven op de dag van de wedstrijd, tot woede van de coach, dat een smalle selectie Ajax zou gaan opbreken.

Na afloop haalde Van Gaal zijn gelijk: "Sorry media, weer niet. Ik vind dat ze eerst moeten kijken naar de kwaliteit van de selectie voordat ze zoiets kunnen schrijven. Deze overwinning op Real verbaast mij niets hoor, ik had dit wel verwacht."

Met Musampa domineerde Ajax de gehele eerste helft. Dat het bij rust nog 0-0 was, kwam door scheidsrechter Hellmut Krug (die twee zuivere goals van Ajax afkeurde) en de lat (waarop schoten van Patrick Kluivert, Jari Litmanen en Marc Overmars uiteenspatten). In de tweede helft bleef Ajax soepel combineren en scoorden Kluivert en Litmanen.

Wereldbeker

Een paar dagen later veroverden de Amsterdammers in Tokio ook nog 'even' de wereldbeker door het Braziliaanse Gremio op strafschoppen te verslaan.