NOS NieuwsAangepast

Jager dood door vriend, niet beer

De 39-jarige Amerikaanse jager die vorige week omkwam tijdens de jacht, blijkt niet te zijn gedood door de grizzlybeer die hem aanviel, maar door zijn vriend. De 20-jarige kompaan loste schoten om de beer te verjagen, maar raakte de man daarbij vol in de borst. Dat blijkt uit de autopsie die op het lichaam is verricht.

De twee mannen waren op berenjacht in Montana toen ze de grizzly zagen. Omdat ze dachten dat het om een niet-beschermde zwarte beer ging, beschoten ze het dier. In de overtuiging dat ze de beer voldoende tijd hadden gegeven om dood te bloeden, volgden ze het pad van het dier een kwartier later.

Onderzoek

Plotseling dook daarbij de beer weer op. De grizzly, normaal al agressiever dan een zwarte beer, was nu helemaal buiten zinnen vanwege de kogel. Toen het slachtoffer werd aangevallen, opende de tweede jager opnieuw het vuur.

Het is niet duidelijk of de jager daarbij rechtstreeks zijn vriend raakte, of dat het schot eerst de beer trof. Wel is duidelijk dat dat, en niet de bijtwonden van de beer fataal waren. Ook het dier overleefde de schietpartij niet.

Justitie gaat ervan uit dat het om een tragisch ongeluk ging en vervolgt de man niet. Wel wordt de zaak nog onderzocht door natuurbeheer, omdat het doden van grizzly's in Montana verboden is.

Poema

In buurstaat Idaho liep een aanval van een wild dier dit weekend een stuk fortuinlijker af voor het slachtoffer. Een 10-jarige jongen was met zijn vader op zoek naar hun verdwenen hond, toen ze werden aangevallen door een poema. De jongen kwam op de vlucht ten val en liep enkele schrammen op toen het dier hem raakte met een klauw.

Voordat de poema echter zwaardere verwondingen kon aanrichten, wist de vader hem met pistoolschoten weg te jagen. Het dier werd later teruggevonden bij het karkas van de vermiste hond, en doodgeschoten.

De jongen kon volstaan met wat pleisters en een injectie tegen tetanus. "Zijn grootste zorg was dat zijn vriendjes hem maandag op school niet zouden geloven", aldus een boswachter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl