NOS NieuwsAangepast

Poetin vrijwel zeker weer president

De Russische premier Vladimir Poetin wordt zo goed als zeker opnieuw president. De huidige president Dmitri Medvedev is bereid om premier te worden.

De partij van Poetin en Medvedev, Verenigd Rusland, heeft Medvedev (46) op een partijbijeenkomst als lijsttrekker voorgedragen voor de verkiezingen op 4 december. Dan gaan de Russen naar de stembus om een nieuwe Doema te kiezen.

"Vladimir Poetin heeft mij zojuist offcieel gevraagd om als lijsttrekker aan de presidentsverkiezingen te kunnen deelnemen", vertelde Medvedev het publiek. "Dit is een heel belangrijk en serieus voorstel. Ik stem hiermee in."

Medvedev zei dat hij graag ingaat op het verzoek om premier te worden. Daarmee wordt hij waarschijnlijk weer de volgende premier. De leden van het congres stemden vrijwel unaniem voor zijn lijsttrekkersschap: van de 582 leden stemde eentje tegen.

Twee termijnen

Poetin (58) is hiermee weer voor de presidentsverkiezingen beschikbaar, die in maart volgend jaar worden gehouden. Medvedev zei op de bijeenkomst dat Poetin namens de partij de presidentskandidaat moet worden. De premier zei later die uitnodiging te accepteren.

Eerder al had Medvedev laten weten dat hij een tweede termijn als president nastreeft, maar dat het moeilijk zou worden om het op te nemen tegen Poetin. Hij zei "lang te hebben nagedacht" over de uiteindelijke beslissing.

Poetin was al president van 2000 tot 2008. Omdat hij maar twee termijnen van 4 jaar achter elkaar president mocht zijn, moest hij daarna het veld ruimen. Daarom schoof hij vertrouweling Medvedev naar voren als kandidaat, die was toen vicepremier.

Ideale combinatie

Het zal er al lang aan te komen dat Medvedev op het juiste moment weer een stap terug zou doen, meent corresponent Kysia Hekster. "Tussen de twee kampen om hen heen zal wel strijd geweest zijn, maar tussen Poetin en Medvedev zelf was de verhouding al lang duidelijk. Ik denk niet dat er sprake is geweest van een heftige strijd."

Bovendien: "Ze zijn de ideale combinatie: Medvedev spreektliberalen, jongeren en zakenmensen aan, terwijl de pattriotische Rus voor Poetin gaat".

Onderonsje

Volgens Hekster grappen Russen dat de verkiezingen hiermee opnieuw een uitgemaakte zaak zijn. "Mensen willen vooral niet terug naar de onrustige jaren 90 en Poetin staat voor stabiliteit. Stabiliteit boven verandering."

Dat de oude tijden van de Sovjetunie herleven, toen de machtsoverdracht ook een onderonsje op het Kremlin was, nemen veel mensen daarbij voor lief.

Inmiddels is de ambtstermijn van president uitgebreid naar 6 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl