NOS NieuwsAangepast

NASA tast in duister over satelliet

De NASA weet nog altijd niet waar de satelliet is neergekomen die vannacht terug naar de aarde viel. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie gaat ervan uit dat de meeste brokstukken in de Grote Oceaan zijn gevallen.

Berichten via Twitter dat er bij het Canadese Calgary stukken metaal zijn ingeslagen, zijn onbevestigd. Op Twitter verschenen zaterdagochtend berichten dat daar puin zou zijn gevonden. Er zijn ook geen meldingen over schade of slachtoffers. Wel noemt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie het op Twitter zeer mogelijk dat delen van sonde in Canada neer zijn gekomen.

De NASA zegt dat misschien wel nooit duidelijk wordt waar de restanten van de satelliet zijn neergekomen. Sinds 1979 is niet zo'n groot stuk ruimteschroot ongecontroleerd op de aarde gevallen.

Verband

De afgedankte UARS-satelliet, die sinds 1991 rondjes om de aarde draaide, moet tussen 5.23 en 7.09 uur zijn neergekomen. UARS kwam boven de Grote Oceaan de dampkring binnen en vloog in een baan boven Canada, Afrika en de oceaan. De sonde is grotendeels verbrand in de dampkring.

Als er toch stukken op de aarde terecht zijn gekomen, roept NASA de autoriteiten op om te bellen en het puin niet zelf te ruimen. Ook herinnert de ruimtevaartorganisatie eraan dat een neergestorte satelliet eigendom blijft van de maker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl