NOS NieuwsAangepast

Verbeet: Rutte had moeten stilvallen

Tweede Kamervoorzitter Verbeet vindt dat premier Rutte had moeten stilvallen toen PVV-leider Wilders donderdag tegen hem zei "Doe eens normaal, man!".

"Rutte was mij net een slag voor door te gaan roepen 'Doe zelf normaal!'", zei Verbeet in Met het Oog op Morgen. "Ik vind in zo'n geval, als je in je ambt als minister-president zo bejegend wordt, dat je dan meteen stilvalt om het aan de voorzitter over te laten. Zo'n manier van optreden moet je niet laten gebeuren."

Doordat Rutte nu echter in een "verbale tenniswedstrijd" terechtkwam, moest Verbeet beide politici aanspreken. Ze zegt anders alleen Wilders te hebben aangesproken. "Dat vond ik meer passend, maar ik kon niet veel anders."

'Geen brugklas'

Verbeet zegt veel commentaar op het incident te hebben gekregen. "Natuurlijk heb ik er last van. Laat ik het woord verdrietig gebruiken, als ik zo veel brieven van burgers krijg die geen waardering en respect hebben voor hoe hun volksvertegenwoordigers zich gedragen."

Toch zegt ze niet Wilders achteraf nog een tik op de vingers te willen geven. "Het is wel een volwassen volksvertegenwoordiger. We zitten hier niet in een brugklas."

"We moeten ook niet onderschatten dat er ook heel veel mensen zijn die vinden dat de PVV hun opvattingen vertolkt op de manier waarop zij dat graag zien. We moeten oppassen dat de voorzitter als bewaker van hoe het vroeger was wordt ingezet.

Schaamte

In dezelfde radiouitzending zei Rutte dat hij uit "plaatsvervangende schaamte" handelde en dat hij met zijn reactie scherp afstand nam van Wilders, die op dat moment "totaal ontspoord" was.

"Het eerste wat je denkt, is laat dit snel voorbijgaan, want dit is niet goed voor het aanzien van het parlement en helemaal niet voor de man met wie ik samenwerk, Geert Wilders. Dit moet hij niet prettig vinden, want hij was totaal ontspoord."

De suggestie van Verbeet dat hij "zijn wenkbrauwen had moeten optrekken en naar de voorzitter had moeten kijken", wijst Rutte af. Hij wilde juist "duidelijk maken dat ik dit niet accepteer en teruggaan naar de inhoud".

Rutte meent dat het incident vooral terugslaat op de PVV-voorman. "Als iemand u uitscheldt, dan is dat toch het probleem van de schelder?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl