NOS NieuwsAangepast

Abbas vraagt VN om erkenning staat

President Abbas heeft het Palestijnse lidmaatschap van de Verenigde Naties aangevraagd. Hij overhandigde de aanvraag aan VN-baas Ban Ki-moon. Daarna sprak hij de Algemene Vergadering toe waarin hij tekst en uitleg gaf.

President Obama zei woensdag dat de Verenigde Staten hun veto zullen uitspreken. De Palestijnen verdienen volgens Obama wel een onafhankelijke staat, maar die kan er alleen komen door te praten met Israël.

Abbas vindt dat praten na al die jaren geen zin meer heeft. Wat hem betreft, is de tijd rijp voor Palestijnse onafhankelijkheid. Een Palestijnse staat moet wat hem betreft bestaan uit de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem. Israël houdt die gebieden sinds 1967 bezet.

Vredesakkoord

Premier Netanyahu betreurde in zijn VN-toespraak de Palestijnse stap. Volgens hem kan vrede niet worden bereikt door VN-resoluties.

Israël vindt dat een Palestijnse staat alleen mogelijk is na een alomvattend vredesakkoord. Hij nodigde Abbas uit om vandaag nog in het VN-gebouw met hem te praten over vrede.

Vredesoverleg

Rusland zegt wel voor te zullen stemmen. Intussen komen de VS, de EU, Rusland en de VN met nieuwe voorstellen om het vredesoverleg in het Midden-Oosten vlot te trekken. Over de inhoud hebben de vier bemiddelaars nog niets meegedeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl