NOS NieuwsAangepast

Onderscheiding voor helden Alphen

In Alphen aan den Rijn hebben tien mensen een medaille gekregen van het Carnegie Heldenfonds.

Zij hebben zich bij de schietpartij in winkelcentrum Ridderhof heldhaftig gedragen. Begin april schoot Tristan van der Vlis daar zes mensen en vervolgens zichzelf dood.

"Het was een heel emotionele bijeenkomst", zegt Hans de Vries van het fonds. "Er waren mensen die een onderscheiding kregen en hem weer doorgaven aan anderen die in hun ogen ook hadden bijgedragen. Het was zeer bijzonder."

Levensgevaar

De tien mensen die zijn onderscheiden, beschermden anderen met gevaar voor eigen leven. Zo wierp bloemist Johan Nievaart zich tussen de schutter en zijn zoon. Hij werd geraakt in zijn been en schouder en is nu deels arbeidsongeschikt.

In één geval werd de onderscheiding postuum uitgereikt. De eigenaresse van een modezaak werd doodgeschoten toen ze de schutter probeerde tegen te houden.

Burgemeester Eenhoorn van Alphen aan den Rijn zei tegen Omroep West dat de helden zijn geselecteerd op basis van getuigenverklaringen en politienotities. "We hebben aan de politie gevraagd om een lijstje te maken van mensen die zich heel moedig hebben gedragen. Die lijst hebben we ingeleverd bij het Carnegiefonds, waaruit men tien mensen heeft geselecteerd die echt met gevaar voor eigen leven iets hebben gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl