NOS NieuwsAangepast

Zestig jaar televisie in TV Canon

Vandaag wordt de TV Canon bekendgemaakt, een lijst met daarop zestig titels van de beeldbepalendste tv-programma's van de afgelopen 60 jaar. De lijst werd de afgelopen maanden samengesteld aan de hand van zo'n 60.000 publieksstemmen.

Tijdens een marathonuitzending vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum wordt ieder uur een van de twaalf categorieën uit de TV Canon besproken. Uiteindelijk komen vijf programmatitels per genre in de TV Canon terecht.

De categorie Jeugd werd vanochtend als eerste bekendgemaakt. Klassiekers als de Fabeltjeskrant en Swiebertje, maar ook het Klokhuis hebben een plekje in de lijst gekregen.

Feestje

Televisieproducent en presentator Han Peekel is een van de bedenkers van de canon. "Het is een feestje van de kijker en bij uitstek democratisch. Nederlanders hebben allemaal een mening over tv en zo kunnen ze van zich laten horen."

Via de website www.tvcanon.nl konden mensen hun stem uitbrengen op een voorgedragen programma of zelf een titel aanleveren. "Ik heb nog nooit zo veel koffie gedronken met bekende tv-makers als dit jaar. Ze dachten allemaal dat ik ze wel op de lijst kon zetten", zegt Peekel.

Jublieum

Op 2 oktober bestaat de televisie in Nederland precies zestig jaar. De Publieke Omroep besteedt al het hele jaar aandacht aan het jublieum met programma's als Lang Leve de TV en zelfs een serie speciale postzegels.

In 1951 werd voor het eerst een programma (in zwart-wit) op de televisie uitgezonden. Nederland telde op dat moment zo'n 5000 televisietoestellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl