NOS NieuwsAangepast

Italiaanse ouders: zoon moet uit huis

Na talloze vergeefse pogingen om hun 41-jarige zoon uit huis te krijgen, heeft een Italiaans echtpaar juridische hulp gezocht. De zoon moet het ouderlijk huis binnen tien dagen verlaten, anders volgt er een verzoek bij de rechter om een omgangsverbod.

"We zijn het zat", zegt de gefrustreerde vader. "Hij heeft een goedbetaalde baan, maar woont nog steeds bij ons thuis. Hij verwacht dat wij ervoor zorgen dat zijn kleren gewassen zijn en het eten op tafel staat. Hij is echt niet van plan het nest te verlaten."

Volgens een advocaat van consumentenorganisatie ADICO die door het bejaarde echtpaar in de arm is genomen, is deze zoon niet het enige voorbeeld van een zogenaamde 'bamboccione', een Italiaanse 'grote baby', die lang thuis blijft plakken.

Omstreden wet

In het afgelopen jaar heeft ADICO bemiddeld in een aantal soortgelijke gevallen. Regelmatig zijn ouders bang voor hun kinderen, die agressief reageren op hun verzoeken om uit huis te gaan. Zo dreef de 41-jarige zoon met constante pesterijen zijn moeder het ziekenhuis in met een zenuwinzinking. Volgens de advocaat moeten "ouders de moed vinden om dit probleem aan te pakken".

Vorig jaar probeerde de Italiaanse minister Renato Brunetta tevergeefs een wet in te stellen die 18-jarigen zou verplichten om het ouderlijk huis te verlaten.

Volgens de minister is de Italiaanse jeugd niet zelfstandig genoeg. Hij sprak uit ervaring, aangezien hij zelf tot zijn 30ste thuis woonde en niet eens zijn eigen bed opmaakte.

Liever zelfstandig

De 'anti-bamboccioniwet' veroorzaakte de nodige ophef in Italië, vooral omdat het grootste deel van de thuiswonende jongeren liever zelfstandig zou wonen. De jeugdwerkloosheid in Italië is hoog en het huren van een kamer is duur in vergelijking met andere Europese landen. Bovendien komen jongeren moeilijk aan studiefinanciering of een uitkering.

Overigens heeft Italië ook zo'n twee miljoen jongeren die geen opleiding volgen of werken, de zogenaamde categorie NEET (Not in Education, Employment or Training). Dat is ruim twintig procent van de Italiaanse jongeren onder de 30 jaar en twee keer zoveel als het gemiddelde in andere westerse landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl