NOS NieuwsAangepast

AEX sluit toch met kleine winst

In Amsterdam is de AEX na een dag van grote schommelingen toch met winst gesloten. De index sloot een half procent hoger, op bijna 265 punten. Eerder op de dag stond de index nog op een verlies van 2,7 procent, maar aan het eind van de dag trad het herstel in.

De andere Europese beurzen noteerden winsten van ongeveer 1 procent. Desondanks blijft de onzekerheid op de financiële markten groot. Vanochtend speculeerde de president van De Nederlandsche Bank, Knot, over een Grieks faillissement. Hij zei dat niet uit te sluiten. Niet eerder liet een bankier van een centrale bank zich daar zo over uit.

De beurs in New York opende eind van de middag in navolging van de grote Europese beurzen ook lager, zo'n half procent. Rond 18.10 uur stond de Dow-Jonesindex op 0,1 procent winst.

Reactie

Beleggers waren aanvankelijk iets minder somber na een verklaring van de ministers van Financiën van de G20. Ze beloven met "een sterk en gecoördineerd internationaal antwoord" te komen om de economische crisis te bezweren.

De verklaring was volgens de Franse minister Baroin niet gepland, maar is een reactie op de forse verliezen op de beurzen van gisteren. De ministers van Financiën willen vóór de G20-top van begin november met een actieplan komen.

Somber

Gisteren was het wereldwijd een slechte dag voor de financiële markten. De belangrijkste graadmeters op Wall Street sloten met verliezen van 3 tot 3,5 procent.

De Amsterdamse beurs belandde op het laagste punt in bijna twee jaar, na een dagverlies van 4,4 procent voor de AEX.

Beleggers zijn somber over de toekomst van de economie. IMF-topvrouw Lagarde waarschuwt dat de wereldeconomie in de gevarenzone zit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl