DNB sluit Grieks faillissement niet uit

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank en minister De Jager»
President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank en minister De Jager ANP

De Nederlandsche Bank (DNB) sluit een faillissement van Griekenland niet langer uit.

"Het is een van de scenario's", zegt DNB-president Klaas Knot in een interview met het Financieele Dagblad.

Knot zegt er lang van overtuigd te zijn geweest dat Griekenland niet failliet hoefde te gaan, maar dat hij nu minder stellig is. "Ik zeg niet dat Griekenland niet failliet kan gaan."

Twijfel

Veel economen noemen een bankroet van Griekenland al enige tijd onvermijdelijk. Toch is de uitspraak van Knot opvallend, omdat door Europese beleidsmakers niet of nauwelijks in het openbaar wordt gespeculeerd over een Grieks faillissement.

Ook minister De Jager (Financiën) is terughoudend. Hij wilde een week geleden niet ingaan op de vraag wat de financiële gevolgen voor Nederland zijn, als Griekenland failliet gaat.

Knot vraagt zich af "of de Grieken de ernst van de situatie wel inzien". Dat het land nog steeds geen geloofwaardig herstelplan heeft laten zien, is volgens hem geen bewuste strategie. "Het lijkt geen onwil, maar er is twijfel over de kwaliteit van de overheid en of politici genoeg grip hebben op het land."

Deel deze pagina

Video

  • video Knot: Griekenland kan failliet gaan Griekenland kán ook failliet gaan. Klaas Knot, de nieuwe president van De Nederlandsche Bank, heeft dat... gezegd. Nou hebben al wel meer mensen dat geopperd. Maar als een centrale bankpresident en tevens bestuurslid van de ECB dat zegt, dan spitst de hele financiële wereld zijn oren.
  • video Knot (DNB): faillissement Griekenland mogelijk Hardop praten over een Grieks faillissement ligt gevoelig. Klaas Knot, de nieuwe president van De... Nederlandsche Bank, doet het vandaag in het Financieel Dagblad toch. Knot sluit een faillissement van Griekenland niet langer uit.
  • video 'Opmerkelijke uitspraak van Klaas Knot' Opvallende uitspraken van Klaas Knot, de nieuwe president van de Nederlandsche Bank. Klaas Knot sluit een... faillissement van Griekenland niet langer uit. Politiek verslaggever Ron Fresen vertelt.

Audio

  • Hoogleraar over mogelijk Grieks faillissement Het leek een kalme dag te worden op de financiële markten na de grote koersval van gisteren. Maar in de loop van de dag nam de... spanning toch weer toe. De kersverse president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, zorgde voor opschudding door te verklaren een Grieks faillissement niet uit te sluiten. Een Griekse krant meldde dat de overheid de schuldenlast met mogelijk de helft wil verlagen. Harald Benink, hoogleraar Bankwezen en Financiëring aan de Universiteit van Tilburg.
  • Eva Wiessing over uitspraken Klaas Knot Een faillissement van Griekenland is niet uitgesloten. KLaas Knot, de kersverse president van de Nederlandsche Bank, is niet de... eerste beleidsmaker die het zegt. Maar wel een van de meest opvallende. Knot zit op dit moment in het vliegtuig naar Washington, waar hij de jaarvergadering van het IMF zal bijwonen. Economie verslaggever Eva Wiessing is al in Washington bij het IMF.
  • 'Uitspraak Knot opmerkelijk, maar wel waar' De eerste keer dat de nieuwe president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, zijn mond opendoet, is het meteen raak. Tegen het... Financieele Dagblad zegt hij een Grieks faillissement niet uit te sluiten. Paul De Grauwe, hoogleraar Internationale Economie aan de Katholieke Universiteit Leuven, reageert.

Video en Audio

Meer video en audio