NOS NieuwsAangepast

Eis Damschreeuwer: 6 maanden cel

Het Openbaar Ministerie heeft zes maanden cel geëist tegen Gennaro P., de Damschreeuwer. De man verstoorde vorig jaar op 4 mei de Dodenherdenking bij het Nationaal Monument in Amsterdam.

De eis is eigenlijk twaalf maanden gevangenisstraf, maar daarvan is de helft voorwaardelijk. De officier van justitie wil ook dat het P. verboden wordt om in de toekomst nog bij de plechtigheid aanwezig te zijn.

Tijdens de Dodenherdenking van dit jaar zat de verdachte in voorarrest.

'Niet verantwoordelijk'

De man slaakte tijdens de twee minuten stilte op de Dam een lange, luide kreet. Daarop ontstond grote paniek en kwam de menigte in beweging. In het gedrang raakten tientallen mensen gewond, van wie acht ernstig.

In een interview met Nieuwsuur zegt de Damschreeuwer dat hij trots is op zijn bijnaam en dat hij zich niet verantwoordelijk voelt voor de mensen die gewond zijn geraakt. "Er zijn geen bewijzen dat de paniek door mijn kreet is ontstaan", zegt hij. "Het kan net zo goed zijn dat daarna iemand anders is gaan schreeuwen."

Dronken

De verdachte was zelf niet op de zitting aanwezig, omdat hij naar eigen zeggen betere dingen te doen had. Wel waren er enkele slachtoffers, die nog altijd last hebben van lichamelijke of psychische klachten. Ze gaan een schadevergoeding eisen.

Volgens P. zelf zijn het "een stelletje waardeloze paardenlullenpoetsers" bij het Openbaar Ministerie. Dat zei hij in een reactie tegen de Amsterdamse zender AT5. Verder vindt hij de "eis behoorlijk hoog". "Ze mogen blij zijn dat ik niet aanwezig was aan de Parnassusweg, want dan had ik nog wel eens behoorlijk uit mijn slof kunnen schieten."

P. heeft eerder verklaard dat hij dronken was. Ook zou hij zich laatdunkend over de koningin hebben uitgelaten. De man is al eerder in aanraking geweest met de politie voor mishandeling, vernieling en drugshandel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl