NOS NieuwsAangepast

'Twitterterroristen' niet vervolgd

De twee Mexicaanse twitteraars die valse berichten hadden verspreid dat drugskartels scholen gingen aanvallen, zijn weer op vrije voeten. Het Openbaar Ministerie in Veracruz heeft de terrorismeaanklachten tegen de twee ingetrokken. Als ze waren veroordeeld, hadden ze 30 jaar cel kunnen krijgen.

Volgens de advocaat van de twee, een wiskundeleraar en een radiopresentatrice, hadden ze zelf geen berichten geschreven, maar hadden ze die alleen doorgestuurd.

Paniek

Door de berichten ontstond eind augustus chaos en paniek in Veracruz. Ouders raceten massaal naar scholen om hun kind op te halen. Daardoor ontstonden tientallen ongevallen. Ook lieten ouders die in de file stonden hun auto's gewoon staan om rennend hun kind te bereiken.

De zaak lokte veel kritiek uit. Mensen verweten de autoriteiten dat de twee waren gearresteerd vanwege het gebruik van Twitter, terwijl drugscriminelen hun gang kunnen gaan.

Delen van Mexico, waaronder de stad en de provincie Veracruz, zijn de afgelopen maanden het toneel van bloedige geweldsincidenten door de strijd tussen verschillende drugskartels.

Sociale media

De zaak tegen de twee twitteraars maakte ook duidelijk dat Mexicanen steeds meer gebruik maken van sociale media voor informatie over drugsgeweld. Drugskartels hebben in delen van het land de traditionele media en autoriteiten zo in hun greep dat zij daar niets meer over naar buiten brengen.

Daardoor blijft alleen via internet verspreide informatie over. Maar ook dat is niet veilig. De kartels plaatsen online berichten over wat wel en wat niet gepubliceerd mag worden. Enkele mensen die berichtjes online zetten over drugsgeweld zijn de afgelopen tijd vermoord.

Twee kanten

Het gevaar voor twitteraars en bloggers in Mexico komt dus van twee kanten: als de kartels erachter komen dat ze anoniem reacties plaatsen op blogs of twitteren over drugsgeweld, kunnen ze vermoord worden. Als ze onjuiste informatie verspreiden, lopen ze het risico te worden aangeklaagd voor terrorisme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl