NOS NieuwsAangepast

VNG blij met terugdraaien gratis ID

De VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, is blij dat gemeenten de ID-kaart niet meer gratis hoeven uit te geven. De kaart was gratis sinds een arrest van de Hoge Raad deze maand, maar gisteren draaide minister Donner dat terug door een spoedwet in te voeren.

Burgers moeten weer maximaal 43,89 euro betalen voor een kaart en volgens de VNG is dat kostendekkend. De kosten die de gemeenten hebben gemaakt door de gratis verstrekking worden verhaald op het Rijk.

De afgelopen 10 dagen is er volgens de VNG een run op ID-kaarten geweest. Per dag werden duizenden kaarten opgehaald.

Jojo-beleid

Ook in Weert, een buurgemeente van Leudal, waar de advocaat woont die de zaak had aangezwengeld, nam het aantal aanvragen dramatisch toe. Normaal gesproken zijn er zo'n 75 aanvragen per week, nu waren dat er 725. Inmiddels is het weer rustig bij de afdeling burgerzaken. Een vrouw die haar nieuwe ID-kaart komt ophalen zegt: "Ik heb hem aangevraagd omdat hij gratis was. Daar moet je van profiteren".

"Het ergste vind ik het jojo-beleid. Burgers worden op het verkeerde been gezet", zegt burgemeester Wim Dijkstra in het Radio 1 Journaal. Hij kan zich goed voorstellen "dat burgers daar toch een beetje de pest aan hebben".

Op de balie in Weert ligt ook een stapel bezwaarschriften. "Het is service aan de burger, maar ik doe dat niet graag omdat het heel raar is om tegen de burger te zeggen: u moet betalen, maar eigenlijk vind ik dat u niet moet betalen, dus dient u maar een bezwaarschrift in tegen wat ik doe. Dat geeft geen duidelijkheid aan de burger."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl