NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse 'spionnen' herenigd met familie

Twee Amerikanen die in Iran werden veroordeeld wegens spionage, zijn gisteravond herenigd met hun familie. Op het vliegveld van Oman konden Shane Bauer en Josh Fattal hun gezinsleden in hun armen sluiten. Ook Sarah Shourd was aanwezig, de verloofde van Bauer die eerder was vrijgelaten uit een Iraanse cel.

De drie werden ruim twee jaar geleden gearresteerd bij een wandeltocht tijdens een vakantie in Noord-Irak. Volgens Iran waren ze daarbij de grens overgestoken om te spioneren. De drie hielden zelf vol dat ze per ongeluk de onduidelijk gemarkeerde grens waren gepasseerd.

Hoewel Shourd een jaar geleden vrijgelaten werd op medische gronden, werden Bauer en Fattal, beide 29, vorige maand veroordeeld tot acht jaar cel.

Vermagerd

Na de veroordeling gaf president Ahmadinejad echter aan dat de twee snel op vrije voeten zouden komen. Na betaling van een borg van 500.000 dollar per persoon, mochten de twee vertrekken.

De ontmoeting vond in Oman plaats, omdat dat land een belangrijke rol speelde bij de onderhandelingen over de vrijlating.

De mannen zagen er vermagerd maar gezond uit toen ze de vliegtuigtrap afdaalden om hun familie te ontmoeten. De laatste keer dat ze bekenden gezien hadden, was in mei 2010, toen hun moeder een kort bezoek gegund werd.

Opluchting

"We zijn zo blij dat we weer vrij zijn", zeiden de mannen bij aankomst. "We hopen dat alle politieke gevangenen, in Iran en de VS, snel vrijkomen."

"Dit is de gelukkigste dag van ons leven", liet de familie van de twee in een verklaring weten. "We hebben hier 26 maanden op gewacht en de vreugde en opluchting over hun vrijheid kent geen grenzen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl