NOS NieuwsAangepast

Duitse politici boycotten paus in Bondsdag

Door redacteur Aleid Steenman in Berlijn

In Duitsland is commotie ontstaan over de toespraak van paus Benedictus in het Duitse parlement. Het staatshoofd van het kleinste land ter wereld spreekt om 16.00 uur de Bondsdag toe.

De paus houdt zijn toespraak op uitnodiging van parlementsvoorzitter Norbert Lammert (CDU) die daarvoor de instemming van alle partijfracties heeft gevraagd en gekregen. Maar nu hebben zo'n honderd parlementariërs van de SPD, die Linke en de Groenen gezegd uit protest niet aanwezig te zullen zijn.

Protest

SPD-afgevaardigde Ulla Burchardt: "Een staatshoofd dat vrouwenrechten minacht en het recht om op seksueel gebied zelf te bepalen wat je wil, moet niet de Bondsdag toespreken." Haar collega Alexander Süssmair van die Linke kan zich "niet voorstellen wat de democratische Bondsrepubliek kan leren van de vertegenwoordiger van een absolute monarchie".

Een aantal van de kritische parlementariërs sluit zich aan bij een grote demonstratie op het Potsdamer Platz. Maar een paus die een parlement toespreekt waar eenzesde van de stoelen onbezet is, dat is te pijnlijk. Daarom zijn nu ijlings fractiemedewerkers en ex-parlementariërs uitgenodigd de lege plaatsen op te vullen.

Pikant

In de vier dagen dat de paus in Duitsland is, heeft hij in de vier plaatsen die hij bezoekt (Berlijn, Erfurt, Etzelsbach en Freiburg) ruim dertig afspraken. Een druk programma dus waaronder een paar pikante ontmoetingen met politici. Zo wordt hij meteen bij aankomst ontvangen door bondspresident Christian Wulff. De katholieke Wulff is gescheiden en hertrouwd. Volgens de regels van de katholieke kerk mag hij dan niet meer de communie ontvangen.

Vanmiddag in de Bondsdag zal Benedictus de CSU-prominenten Gerda Hasselfeldt en Horst Seehofer de hand schudden. Ook zij zijn katholiek, gescheiden en weer hertrouwd. Bovendien heeft Seehofer een buitenechtelijk kind.

Vanavond, vlak voor de mis in het Olympiastadion, spreekt hij Klaus Wowereit, de burgemeester van Berlijn. De katholieke Wowereit is homoseksueel en woont al jaren samen met zijn vriend Jörn Kubicki. Natuurlijk ontmoet Benedictus ook bondskanselier Angela Merkel (gescheiden en hertrouwd). Maar daar is niets pijnlijks aan, want Merkel is protestant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl