NOS NieuwsAangepast

'Palestijnse staat via onderhandelingen'

De Palestijnen zullen voorlopig geen volwaardig lid van de Verenigde Naties kunnen worden. Dat zei president Obama tijdens de Algemene Vergaderingen van de VN, twee dagen voordat de Palestijnse president Abbas het VN-lidmaatschap aanvraagt.

De Palestijnen verdienen volgens Obama wel een onafhankelijke staat, maar die kan er alleen komen door te praten met Israël. Beide volken moeten het volgens Obama samen eens worden over twistpunten als grenzen en veiligheid.

"Er is geen kortere weg naar het einde van het conflict dat al decennialang duurt", zei de president. "Vrede komt er niet door verklaringen en resoluties van de VN. Als het zo makkelijk was, hadden we het allang bereikt."

Veto

Sinds 1974 hebben de Palestijnen in de VN de status van waarnemer en ze willen die nu uitbreiden tot volledig lidmaatschap. Meer dan twintig landen steunen dit plan, maar de Verenigde Staten zijn verwoed tegen. Om te voorkomen dat de VS een veto moet gebruiken bij een stemming in de Veiligheidsraad probeert Obama nu de Palestijnen te bewegen hun verzoek in te trekken of te wijzigen.

De Palestijnen betreuren het veto van Obama, maar president Abbas lijkt vastbesloten de stemming over het lidmaatschap door te drukken. Volgens de Palestijnen komt dat vooral doordat de jarenlange vredesonderhandelingen met Israël op niets zijn uitgelopen.

Op de Westelijke Jordaanoever zijn tienduizenden Palestijnen de straat opgegaan om hun steun te betuigen aan het VN-streven van Abbas.

Vrede

Na zijn toespraak had president Obama een ontmoeting met de Israëlische premier Netanyahu. Rechtstreekse onderhandelingen zijn volgens Netanyahu de enige manier om vrede in het Midden Oosten te bereiken. Voorwaarde van Israël daarbij is dat de VN de veiligheid van het land garandeert.

Volgens de Palestijnen zal vrede alleen bereikt worden als de Israëlische bezetting ten einde komt en de Palestijnse staat een feit wordt.

De Franse president Sarkozy stelde voor dat Israël en de Palestijnen via een strak schema binnen een jaar een vredesakkoord bereiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl