NOS NieuwsAangepast

Zweedse cartoonist ontsnapt aan moordaanslag

De Zweedse cartoonist Lars Vilks is ontsnapt aan een moordaanslag in Gothenburg. Dat meldt de Zweedse krant Metro vandaag op basis van vertrouwelijke documenten. Hij zou worden omgebracht op een kunstbeurs.

In Gothenburg werden begin september vier mannen opgepakt in verband met een terreurdreiging tijdens de opening van een grote kunstexpositie. Eén van hen werd later vrijgelaten. De drie overgebleven verdachten waren van plan om de tekenaar daar om te brengen, schrijft Metro.

Zakmes

Een van hen had een zakmes aangeschaft om als wapen te gebruiken. Dat zou blijken uit een afgeluisterd telefoongesprek tussen twee van de verdachten.

Een andere verdachte is gezien in het gebouw waar de kunstbeurs gehouden zou worden. Hij had daar vragen gesteld over de komst van Lars Vilks.

Ook is bij een van de verdachten het programma van de kunstbeurs gevonden, met daarop aantekeningen die hem verdacht maken.

Hond

Vilks, die in 2007 de profeet Mohammed in een cartoon heeft afgebeeld als een hond, is al vaker bedreigd. In maart 2010 werden een Algerijn en een Libiër aangeklaagd voor betrokkenheid bij een aanslag op de tekenaar.

Twee maanden later werd hij in Uppsala aangevallen toen hij een toespraak hield over de vrijheid van meningsuiting. Weer een paar dagen later is geprobeerd om zijn huis in brand te steken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl