NOS NieuwsAangepast

Wilders en Cohen botsen opnieuw

PVV-leider Wilders en PvdA-voorman Cohen zijn opnieuw hard met elkaar in botsing gekomen. De PVV vindt dat het kabinet Griekenland niet langer moet steunen, omdat dat de gewone Nederlander veel geld kost.

Hij verwijt de PvdA dat die partij zich als een schoothondje opstelt tegenover het kabinet en het daarmee in feite gedoogt.

'Flauwekul'

Cohen zei op een gegeven moment dat Wilders moet "ophouden met die flauwekul". "Wilders verdomt het om de consequenties te trekken uit zijn opvattingen, terwijl hij de macht heeft het kabinet naar huis te sturen."

Ook GroenLinks-fractievoorzitter Sap riep Wilders op de stekker uit het kabinet te trekken. Ze had een stekker met stekkerdoos mee naar de Kamer om voor te doen hoe hij dat moet doen.

SP-leider Roemer draaide het om. Hij wil voor aanvang van het debat van morgen van het kabinet horen of het de PVV nog wel gedoogt "na alle beledigingen en schofferingen van vandaag".

'Bedrijfspoedel'

In de termijn van Cohen, eerder op de dag, kwam hij ook in aanvaring met Wilders, die hem "de bedrijfspoedel van Rutte I" noemde.

Cohen vergeleek de PVV-voorman daarop met "een kleuter" en met "een grote, goedkope goochelaar, die mensen teleurgesteld achterlaat".

Motie van afkeuring

De PvdA-leider zei tijdens de schorsing van het debat dat hij niet uitsluit dat hij morgen, op de tweede dag van het Prinsjesdagdebat, een motie van afkeuring indient tegen het kabinet

Volgens Cohen liegt het kabinet over de bezuiniging op het persoonsgebonden budget (pgb). Vorige week diende de PvdA, samen met SP en GroenLinks al een motie van afkeuring in tegen de verantwoordelijke staatssecretaris, Veldhuijzen van Zanten. Die werd verworpen. Cohen zegt nu desgevraagd opnieuw een motie van wantrouwen te overwegen.

'Gegijzeld door populisme'

D66-leider Pechtold typeerde het kabinet-Rutte als het meest conservatieve kabinet in de geschiedenis, dat wordt het gegijzeld door populisme.

SP-leider Roemer zei dat de financiële crisis volledig te wijten is aan politiek falen en menselijk handelen. Gisteren zei minister De Jager dat er een storm over Nederland raast, maar volgens Roemer is de crisis geen natuurverschijnsel.

Volgens de SP'er maakt het kabinet de verkeerde keuzes. Hij wil bijvoorbeeld de bezuinigingen op de Wajong en de sociale werkplaatsen terugdraaien.

'Goed doorpakken'

De VVD en het CDA benadrukken het belang van de bezuinigingen door het kabinet en het terugdringen van de hoge staatsschuld.

Volgens VVD-fractievoorzitter Blok pakt het kabinet goed door. CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma heeft nog wel vragen over de stapeling van maatregelen, die sommige groepen hard kan treffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl