NOS NieuwsAangepast

Chinese journalist voedselschandaal vermoord

De Chinese journalist die het voedselschandaal met afgedankte spijsolie naar buiten bracht, is dit weekeinde met tien messteken om het leven gebracht. Dat hebben Chinese staatsmedia gemeld.

Volgens ooggetuigen had de 30-jarige televisiejournalist Li Xiang zijn auto bij zijn huis in Lyoyang in de provincie Henan geparkeerd, toen hij werd aangevallen. Zijn laptop is gestolen. De politie heeft twee verdachten van de moord gearresteerd.

Volgens de politie gaat het om het een roofmoord, maar Chinese bloggers zeggen dat er een verband is met het onthullen van het voedselschandaal. In China zijn eerder journalisten aangevallen die misstanden aan de kaak stelden.

Motief

De journalist schreef over een bende die van afgedankte olieresten van restaurants weer nieuwe olie maakte voor keukengebruik. De politie arresteerde 32 verdachten in 14 provincies. Bij invallen werd 100.000 liter gebruikte olie gevonden in zes illegale raffinaderijtjes.

De afgelopen jaren waren er meerdere voedselschandalen in China. Een van de grootste was het melkschandaal in 2008 waarbij melamine door de melk werd gedaan om te verhullen dat de melk was aangelegd met water. Zeker zes baby's stierven aan melaminevergiftiging, bijna 300.000 mensen werden ziek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl